Póki jeszcze trwa sezon na cukinię, polecam wam tę prostą, a zarazem wytrawną tarę. Przyrządzana na kruchym spodzie, w połączeniu z kozim serem smakuje wyśmienicie. To dobry pomysł na obiad, lunch czy kolację. Poznajcie przepis.
Cukinia to wspaniałe warzywo, które jednak potrzebuje odpowiedniego towarzystwo, aby w pełni wybrzmiało. Przeważnie wykorzystuje się ją w zupach, plackach czy gulaszach bądź leczo. Ja najbardziej lubię ja na tartach, gdzie nie tylko dobrze smakuje, ale też się świetnie prezentuje. W tym przepisie połączono kruchy spód, ser kozi i cukinię właśnie. Razem tworzą smakowitą kompozycję – świeżą i aromatyczną. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić to danie. Tarta, choć prosta, to zarazem ma w sobie coś wykwintnego. Dlatego tym daniem można łatwo zaimponować gościom. Przekonajcie się sami.
Przeczytaj także: Tarta ze szpinakiem i fetą – sprawdzony przepis
PRZEPIS NA TARTĘ Z CUKINIĄ I SEREM KOZIM
1 i 1/4 szklanki mąki
10 łyżeczek masła
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki białego octu winnego
2 nieduże cukinie
250-300 g sera koziego
oliwa z oliwek
skórka starta z cytryny
łyżeczka tymianku
pieprz i sól
- Zagnieć razem mąkę, masło, wodę, ocet winny z solą. Zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Umyj cukinię i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
- Cukinię przełóż na kuchenną ścierkę i delikatnie odciśnij wodę. Włóż z powrotem do miski, dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
- W osobnym naczyniu wymieszaj ser kozi z tymiankiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj placek o średnicy ok. 28 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj na wierzchu ser kozi. Rozłóż plasterki cukinii cylindrycznie do środka. Z wierzchu skrop delikatnie oliwą i posyp świeżym pieprzem.
- Piecz ok. 40-50 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.