Tarta ze szpinakiem to potrawa na każdą okazję. Zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, jak i leniwy wieczór w domu. Zawsze się udaje i jest dużo prostsza do wykonania niż się wydaje. Oto mój przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta.
Tarta ze szpinakiem i fetą to danie pasujące w zasadzie na każdy posiłek – śniadanie, obiad i kolację. Można ją podawać samą, z sałatką, a nawet z kawałkiem mięsa. Jednak sama w sobie jest tak dobra, że sprawdzi się w wydaniu solo. Tarta ta ma w sobie zarazem coś wyrafinowanego, jak i rustykalnego. Przekonajcie się sami.
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50 ml wody
szczypta soli
150 g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
135 g sera feta
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jaja
100 g startego żółtego sera
sól i pieprz
- Rozmroź szpinak. Zgnieć ciasto na tartę – mąkę, masło, żółtko z wodą i solą. Zawiń w folię i włóż na minimum 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz przez ok. 20-30 min, w temperaturze 180 stopni.
- Przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i podsmaż na maśle. Dodaj posiekany drobno czosnek. Następnie dodaj szpinak. Podsmażaj aż woda ze szpinaku odparuje.
- Wymieszaj dokładnie jaja ze śmietaną, żeby stworzyły jednolitą masę. Posól i popieprz. Dodaj starty ser. Następnie dodaj szpinak i lekko przemieszaj. Przelej całość na podpieczony spód. Postaraj się, żeby szpinak był równomiernie rozłożony. Pokrusz fetę palcami i ułóż na wierzchu. Zapiekaj prze ok. 20 min, aż tarta się całkowicie zetnie.