Tarta Tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami, to absolutny klasyk kuchni francuskiej. Przepis na to ciasto narodził się prawdopodobnie z przypadku, być może z błędu, a jednak podbił nie tylko Francję, ale i cały świat. Poznajcie sekret tarty Tatin.
Myśląc o kuchni francuskiej, od razu do głowy przychodzą croissanty, makaroniki i tarta Tatin. Jest to ciasto, do przygotowania którego nie potrzeba wyszukanych składników, wręcz przeciwnie. A uchodzi za szczyt wyrafinowania. Jest to tarta odwrócona. Oznacza to, że zamiast wykładać foremkę ciastem, to najpierw na spód idą jabłka. Po upieczeniu należy tartę odwrócić do góry dnem. Taką nietypową metodę przyrządzania przedstawiła światu w 1989 roku Stéphanie Tatin. Kobieta wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejące zresztą do dziś. To ona miała po raz pierwszy przyrządzić tartę w taki sposób. Nietypowe ciasto z jabłkami szybko stało się specjalnością zakładu. Jak dla mnie jest to idealne ciasto na jesień.
Tartę Tatin tradycyjnie przyrządza się z kruchym ciastem. Poniżej jednak prezentuję wam wersję uproszczoną, dla zabieganych, z ciastem francuskim. Smak pozostaje równie dobry, a czas przyrządzenia ulega znacznemu skróceniu. Oto przepis na prostą i pyszną i tartę Tatin.
Przeczytaj także: Apple pie, czyli przepis na amerykańską szarlotkę
PRZEPIS NA TARTĘ TATIN
4-5 jabłek równej wielkości
ciasto francuskie
3/4 szklanki brązowego cukru
2-3 łyżki kremówki
3 łyżki masła
- Obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Do rondla lub patelni o grubym dnie wsyp cukier, masło i kremówkę. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Składniki powinny się zamienić w karmel. W pewnym momencie powinny się zacząć intensywnie pienić.
- Po 2-3 minutach gotowania karmelu dodaj pokrojone jabłka. Gotuj całość przez ok. 20 minut. Jabłka zaczną puszczać wodę, która musi odparować. W czasie gotowania owoce zmiękną, uważaj jednak, żeby się nie rozpadły.
- Przygotuj foremkę o średnicy ok. 22 cm. Natłuść ją. Ostrożnie przełóż jabłka do formy i polej pozostałym w garnku karmelem.
- Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy ok. 1,5 cm większej niż foremka. Nakryj jabłka ciastem.
- Piecz przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
- Po upieczeniu odczekaj kilkanaście minut i wyjmij tartę z formy, odwracając ją do góry dnem.
Tarta Tatin najlepiej smakuje na ciepło, podana z lodami bądź śmietaną. Jeśli macie więcej czasu na jej wykonanie cisto francuskie wystarczy zastąpić ciastem kruchym.