Ciasto cytrynowe to dość popularny wypiek. Przeważnie przybiera postać biszkoptu bądź ciasta ucieranego o smaku cytrynowym. Kwadraciki są inne – na kruchym spodzie mamy kremową warstwę o bogatym smaku. Sam przepis jest prosty, a wykonanie szybkie i bezproblemowe. W zamian mamy smaczne i zaskakujące ciasto.
Cytrynowe kwadraciki to ciasto składające się z dwóch warstw – kruchego spodu i kremowej góry. Obie warstwy się znakomicie uzupełniają i równoważą. Za smak odpowiada warstwa górna. Tam łączą się słodycz i kwaskowość cytryny. Nie obawiajcie się jednak – nie jest to ciasto kwaśne. Choć jest w nim całkiem sporo soku z cytryny to został on zrównoważony równie pokaźną ilością cukru. Dzięki temu mamy idealną równowagą smaków. Przepis ten narodził się w USA i jest pochodną amerykańskich placków. W oryginale nazywa się lemon bars. Gotowe ciasto kroi się bowiem w kwadraty bądź prostokąty. Poznajcie przepis na to wyjątkowe ciasto i rozkruszajcie się jego ciekawym smakiem.
Przeczytaj także: Ciasto marchewkowe – przepis
PRZEPIS NA CIASTO CYTRYNOWE KWADRACIKI
Kruchy spód:
225 g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/8 soli
Masa cytrynowa:
6 dużych jaj
2 1/2 szklanki cukru
1 szklanka soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 szklanka mąki
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Prostokątną foremkę o wymiarach ok. 30 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć w misce. Przełóż ciasto do foremki, wyłóż dno równą warstwą.
- Piecz ok. 20 minut.
- Przygotuj cytrynową masę. Utrzyj jaj z cukrem. Dodaj pozostałe składniki w tym sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Przelej na podpieczony spód.
- Wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
- Po ostudzeniu wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.