Ciasto czekoladowe z kremem to zawsze dobry wybór. Nie jest tak ciężkie jak brownie, ma głęboki smak, lekką konsystencję i słodki krem. Do tego jest wyjątkowo łatwe do wykonania, wymaga jedynie nieco czasu, gdyż przed położeniem kremu placki muszą być zupełnie zimne. Przekonaj się. Poznaj przepis na proste ciasto czekoladowe z kremem.
Któż potrafi się oprzeć czekoladzie? Dlatego jeśli chcesz upiec ciasto, czekoladowe będzie najlepszym wyborem. Choć w ostatnich latach na popularności zyskało brownie, to dla wielu jest nieco ciężkie. Doskonałą alternatywą jest ciasto czekoladowe z kremem. Jest niezwykle esencjonalne, głębokie w smaku, a do tego lekkie i wilgotne zarazem. Krem jest również czekoladowy, jednak nie jest go za dużo, dzięki czemu nie przytłacza smaku ciasta. Całość tworzy bardzo dobrze zbilansowaną kompozycję smakową. Co nie mniej istotne, ciasto jest proste do wykonania. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to dokładne ostudzenie placków przed przełożeniem ich kremem. Potem ciasto można jeść w zasadzie od razu. Do tego wygląda naprawdę efektownie, niemal jak tort. Można się nawet pokusić o dodatkowe dekoracje.
Przeczytaj także: Gorąca czekolada do picia idealna na zimowe wieczory
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE
2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 duże jaja
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
180 g gorzkiej czekolady
225 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- Przygotuj dwie okrągłe foremki o średnicy ok. 23 cm. Natłuść je i wyłóż dno papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj sypkie produkty: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: jaka, wodę, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
- Do miski z mąką przelej mokre składniki. Wymieszaj mikserem do połączenia składników. Masa powinna mieć dość rzadką konsystencję.
- Gotową masę przelej w równych porcjach do foremek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 28-35 minut. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest zupełnie suche.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj krem. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie w pokojowej temperaturze, rozmiksuj miękkie masło. Dodaj cukier puder. Miksuj ok. 2 min. Dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie.
- Jeden zimny placek połóż na paterze bądź talerzu. Posmaruj wierzch cienką warstwą kremu. Połóż drugi placek i posmaruj kremem.