Gorąca czekolada do picia jest niezastąpiona, gdy pogoda nas nie rozpieszcza. To jeden z najbardziej rozgrzewających i satysfakcjonujących napojów w sam raz na zimę. Do tego jego przyrządzenie nie mogłoby być prostsze. Poznajcie przepis na najlepszą czekoladę na gorąco.
Nie ma lepszego napoju na długie zimowe wieczory niż gorąca czekolada do picia. Jest wręcz niezastąpiona, gdy chcemy się nieco porozpieszczać w czasie niesprzyjającej pogody, gdy za oknami jest zimno i szaro. Ten napój jest pełen kojącej zmysły słodyczy. Najlepsze jest jednak to, że sami możemy regulować poziom słodkości, dodając w zależności od preferencji czekoladę gorzką bądź mleczną. Można ją pić samą bądź z dodatkami, jak piankami. Pianki same w sobie może nie smakują jakoś szczególnie dobrze, ale roztopione w gorącej czekoladzie stają się obłędne. Czekoladę można też udekorować bitą śmietaną i rozmaitymi posypkami. Wszystko zależy od naszych preferencji. Czas zatem rozgrzać atmosferę. Poznajcie przepis na gorącą czekoladę do picia.
PRZEPIS NA GORĄCĄ CZEKOLADĘ DO PICIA
250 ml mleka
100 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
OPCJONALNIE:
pianki
bita śmietana
posypka cukrowa
- W rondlu podgrzej na wolnym ogniu mleko ze śmietaną.
- Gdy płyny będą już gorące, włóż pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Można wybrać też czekoladę smakową, np. kawową. Gdy zdecydujemy się wyłącznie na gorzką, można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii dla smaku.
- Gotowy płyn przelej do kubka. W zależności od upodobań, na wierzch można dodać pianki lub bitą śmietanę.