Domowe krakersy z parmezanem i tymiankiem – idealna przystawka

Domowe krakersy z parmezanem i tymiankiem to doskonała przystawka na przyjęcia, ale też idealna przekąska między posiłkami. Same w sobie smakują znakomicie – na poły wytrawnie, na poły swojsko, ale też świetnie komponują się z dipami czy serami. Są proste, pyszne i można je zrobić z dużym wyprzedzeniem. 

Krakersy z parmezanem i tymiankiem

 

Krakersy to dobra przekąska między posiłkami i idealna przystawka na przyjęcia, niezależnie od tego czy mowa o niezobowiązujących spotkaniach przy piwie czy bardziej wytwornych z winem i degustacją serów. Jednak dostępne w sklepach krakersy są tak słone, że wszelkie inne smaki są w zasadzie niewyczuwalne. Do tego są bardzo kruche. Domowe krakersy z parmezanem i tymiankiem to zupełnie inna historia. Są pełne smaku, nie są tak kruche i stanowią doskonałą przekąskę samą w sobie, jak i dobry dodatek do serów czy dipów. Stanowią bardziej wykwintną przystawkę niż standardowe krakersy, bez problemu sprawdzą się zatem nawet na eleganckim przyjęciu. Z powodzeniem można je też zabrać na piknik – nie są łamliwe, dzięki czemu się nie pokruszą w czasie transportu – na przyjęcie w formie szwedzkiego bufetu czy inną okazję. Dodatkową zaletą krakersów z tymiankiem jest to, że wymagają dosłownie kilku składników. Ciasto można zagnieść z dużym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce aż do czterech dni. Gdy planujemy przyjęcie, jest to z pewnością dużą zaletą.

Przeczytaj także: Finger sandwiches, czyli eleganckie kanapeczki idealne na piknik….



PRZEPIS NA KRAKERSY Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM

125 g masła
120 g startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 1/4 szklanki mąki

  1. W misce miksuj masło przez ok. 1 minutę, aż będzie miało kremową konsystencję. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj łyżeczkę bądź dwie zimnej wody.
  2. Uformuj ciasto w walec o średnicy ok. 5 cm. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny, lepiej jednak, żeby chłodziło się dłużej, aby całość porządnie stwardniała.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Bardzo ostrym nożem pokrój walec w dość grube plasterki.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść. Ułóż krakersy i piecz przez 22 minuty, aż będą miały lekko brązowy kolor.
  6. Podawaj po ostudzeniu.

Krakersy z parmezanem i tymiankiem

Krakersy z parmezanem i tymiankiem

Krakersy z parmezanem i tymiankiem

Krakersy z parmezanem i tymiankiem

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.