Tapenada to pasta z oliwek, w której kumulują się śródziemnomorskie smaki. Jest wyrazista, pełna smaków i aromatyczna, a wszystko to zasługa odpowiednio dobranych składników. Warto dowiedzieć się więcej o tym przysmaku. Przepis na domową tapenadę.

Jeśli do tej pory oliwki dodawaliście jedynie do sałatek, koniecznie musicie wypróbować tę pastę. Tapenada to francuski przysmak wywodzący się z Prowansji, a więc basenu Morza Śródziemnego. Jej głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Choć oliwki w tym zestawieniu dominują, to nazwa pasty wzięła się od prowansalskiego określenia na kapary. Wszystkie komponenty blenduje się razem i podaje na chlebie, najlepiej bagietce. Czasem stosuje się jako nadzienie do mięs.
Do podstawowych składników tapenady często dodaje się też czosnek, anchois, suszone pomidory i inne, aby wzbogacić smak i przełamać oliwkową dominantę. Choć pastę można zrobić zarówno z zielonych jak i czarnych oliwek, to wydaje się, że z tych drugich jest zdecydowanie powszechniejsza. Dlatego poniżej zamieszczam przepis na tapenadę właśnie z czarnych oliwek. Polecam jej spożywanie na opieczonej bagietce bądź chlebie w stylu rustykalnym z dodatkiem świeżych pomidorów. W takiej formie będzie idealna jako przystawka bądź lekka kolacja w śródziemnomorskim stylu.
Przeczytaj także: Domowe krakersy z parmezanem i tymiankiem – idealna przystawka

PRZEPIS NA TAPENADĘ Z CZARNYCH OLIWEK
szklanka czarnych oliwek
2 fileciki anchois
2 łyżeczki kaparów
1 duży ząbek czosnku
4-5 łyżek oliwy
kilka listków natki pietruszki
pieprz
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Na początek dodaj 4 łyżki oliwy.
- Zblenduj składniki na pastę. Nie powinna być zupełnie gładka. Gdy będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze jedną łyżkę oliwy i wmieszaj ją w całość.





