Masz już dość klasycznej pomidorowej? Ta zupa z pomidorów wyniesie ją na zupełnie inny poziom. Ma kremową konsystencję, świeżość pomidorów, nutę słodyczy i ostrości w jednym. Wszystko to zasługa sposobu przyrządzenia i odpowiednich przypraw. Poznajcie przepis na najlepszą zupę z pieczonych pomidorów.
Ta zupa jest pełna smaku, ma wyjątkową konsystencję, rozgrzewa i syci. Dystansuje klasyczną pomidorówkę o całe lata świetlne. Kremowa zupa z pieczonych pomidorów zwyczajnie nie ma sobie równych. Powstaje ze świeżych pomidorów, z których dzięki pieczeniu, wydobywają się wszystkie smaki. Odpowiednie przyprawy robią resztę „roboty”. Świeżość pomidorów sprawia, że pasuje na letnie obiady, z kolei kremowa konsystencja i rozgrzewające właściwości sprawiają, że doskonale się sprawdza podczas chłodnych dni. Jest wszechstronna, zwyczajnie pyszna i prosta do przygotowania. Jej przyrządzenie nie wymaga wielu składników, a mimo to ma wielowymiarowy smak. Można ją podawać samą, z chlebem bądź grzankami. Ja proponuję na wierzch dodać kleks z czerwonego pesto z suszonych pomidorów i odrobiną świeżej pietruszki.
Przeczytaj także: Krem paprykowo-pomidorowy. Przepis na aromatyczną zupę
PRZEPIS NA ZUPĘ Z PIECZONYCH POMIDORÓW
8-10 pomidorów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka chilli
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
bulion warzywny
150 ml śmietany 30%
- Pokrój cebulę w półksiężyce, a czosnek w plasterki.
- Prostokątną foremkę do ciasta postaw na kuchence, posłuży zamiast patelni. Rozgrzej w foremce sporą ilość oliwy. Podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj sól, pieprz i chilli. Smaż przez kilka minut.
- Przekrój pomidory na pół i ułóż w foremce. Podsmażaj przez kilka minut z obu stron. Na koniec dodaj ocet balsamiczny.
- Pomidory w foremce wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez ok. 20-25 minut.
- Po upieczeniu znów postaw foremkę na kuchence. Podgrzewaj przez kilka minut.
- Dodaj bulion, tak aby nie zakrył całkowicie pomidorów. Dodaj śmietanę.
- Zestaw z ognia i zblenduj zupę. Gotowe!
- Podawaj z „kleksem” czerwonego pesto z suszonych pomidorów i świeżą pietruszką.