Grochówka, czyli zupa z grochu, to danie, które cieszy się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale także w Szwecji. Właśnie szwedzki przepis na grochówkę należy do moich ulubionych. Jest to zupa bardzo esencjonalna i sycąca.
Groch to roślina strączkowa, która ma wiele zalet w kuchni. Przede wszystkim jest znakomitym źródłem białka i błonnika, jest sycąca i stanowi doskonały zamiennik mięsa w diecie. Do tego groch jest po prostu niedrogi, dlatego w przeszłości stanowił istotny składnik diety Polaków. Stał się nawet podstawą zupy, która jak żadna inna kojarzy się z kuchnią wojskową. Chodzi oczywiście o grochówkę. Jet to zupa wyjątkowo sycąca i pożywna. Ostatnio, po długiej przerwie wróciłam do tego dania, ale w szwedzkim wydaniu.
Co do zasady szwedzka i polska grochówka są do siebie bardzo podobne. Również jest to zupa znana w Szwecji od bardzo dawna i popularna w wojsku. Obie są pokrzepiające i przywodzą na myśl smak dzieciństwa.
Przeczytaj także: Kremowa zupa z pieczonych pomidorów – przepis
PRZEPIS NA SZWEDZKĄ GROCHÓWKĘ
500 g łuskanego grochu
250 g wędzonej szynki
2 łodyżki selera naciowego
2 cebule
1 marchew
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1,5 litra bulionu drobiowego
oliwa
sól i pieprz do smaku
- Groch wypłakuj pod zimną wodą.
- Cebulkę i seler pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej w garnku oliwę. Na wolnym ogniu smaż przez ok. 10 min. cebulę z selerem oraz przyprawami – majerankiem i tymiankiem.
- Dodaj do garnka pozostałe warzywa, groch oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Gdy groch będzie już miękki, łyżką rozgnieć jego część. Jeśli zupa będzie bardzo gęsta można dodać nieco więcej bulionu. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.