Grochówka po szwedzku – przepis na sycącą zupę

Grochówka, czyli zupa z grochu, to danie, które cieszy się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale także w Szwecji. Właśnie szwedzki przepis na grochówkę należy do moich ulubionych. Jest to zupa bardzo esencjonalna i sycąca.

Grochówka po szwedzku - przepis na zupę grochówkę
fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Groch to roślina strączkowa, która ma wiele zalet w kuchni. Przede wszystkim jest znakomitym źródłem białka i błonnika, jest sycąca i stanowi doskonały zamiennik mięsa w diecie. Do tego groch jest po prostu niedrogi, dlatego w przeszłości stanowił istotny składnik diety Polaków. Stał się nawet podstawą zupy, która jak żadna inna kojarzy się z kuchnią wojskową. Chodzi oczywiście o grochówkę. Jet to zupa wyjątkowo sycąca i pożywna. Ostatnio, po długiej przerwie wróciłam do tego dania, ale w szwedzkim wydaniu.

Co do zasady szwedzka i polska grochówka są do siebie bardzo podobne. Również jest to zupa znana w Szwecji od bardzo dawna i popularna w wojsku. Obie są pokrzepiające i przywodzą na myśl smak dzieciństwa.

Przeczytaj także: Kremowa zupa z pieczonych pomidorów – przepis



Makaron ze szparagami

PRZEPIS NA SZWEDZKĄ GROCHÓWKĘ

500 g łuskanego grochu
250 g wędzonej szynki
2 łodyżki selera naciowego
2 cebule
1 marchew
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1,5 litra bulionu drobiowego
oliwa
sól i pieprz do smaku

  1. Groch wypłakuj pod zimną wodą.
  2. Cebulkę i seler pokrój w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej w garnku oliwę. Na wolnym ogniu smaż przez ok. 10 min. cebulę z selerem oraz przyprawami – majerankiem i tymiankiem.
  4. Dodaj do garnka pozostałe warzywa, groch oraz szynkę pokrojoną w kostkę. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  5. Gdy groch będzie już miękki, łyżką rozgnieć jego część. Jeśli zupa będzie bardzo gęsta można dodać nieco więcej bulionu. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Grochówka po szwedzku - przepis na zupę grochówkę
Grochówka po szwedzku - przepis na zupę grochówkę
Grochówka po szwedzku - przepis na zupę grochówkę
Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.