Kurczak na obiad bez nudy, a nawet z odrobiną wyrafinowania? To możliwe! Poznajcie przepis na kurczaka w pomidorach z oliwkami i kaparami. Jest bajecznie prosty i niezwykle samczy. Ma w smaku coś wyrafinowanego, przez co będziecie uchodzić za wykwintnych kucharzy. Poznajcie przepis.
Pomysł na obiad? Kurczak, ale jak go przyrządzić, żeby nie było nudno, a jednocześnie zbyt skomplikowanie? Ten przepis jest odpowiedzią na to pytanie. Kurczak w pomidorach z oliwkami i kaparami smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie nie mogłoby być prostsze. Wszystkie składniki po prostu wrzuca się do garnka i dusi przez ok. 45 minut. Nawet nie trzeba zbytnio doprawiać, a w szczególności solić. Kapary bowiem oddają sól i smak potrawie. Właśnie ich obecność, a także czarnych oliwek nadaje całemu daniu niepowtarzalnego smaku i odrobiny wyrafinowania. Spróbujecie raz i nigdy nie będzie mieli dosyć.
Do przyrządzenia tego dania potrzebne są podudzia, najlepiej z kością. Można też wykorzystać bez kości, wówczas mięso może się rozpaść. Kurczak w pomidorach z oliwkami i kaparami pasuje zarówno na obiad jak i proszoną kolację. Najlepiej podawać go z gotowanymi bądź pieczonymi ziemniakami i ewentualnie brokułami. Można jednak podawać potrawę także z chlebem.
PRZEPIS NA KURCZAKA W POMIDORACH Z OLIWKAMI I KAPARAMI
400-500 g podudzi kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów
ok. 150 g kaparów
ok. 150 g czarnych oliwek
pieprz
zioła prowansalskie
- Podudzia kurczaka lekko osól i obsmaż na patelni aż się lekko zrumienią.
- Przełóż kurczaka do większego garnka. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj oliwki i kapary.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania zdejmij przykrywkę, aby płyny się zredukowały. Dodaj pieprz i opcjonalnie zioła prowansalskie do smaku. Podawaj ciepłe.