Puree z batatów – sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki

Stosunkowo od niedawna na polskich stołach można spotkać bataty, czyli słodkie ziemniaki. Szczególnie popularne są one w Amerykach. Stamtąd też pochodzą najpopularniejsze metody i przyrządzania. W USA najczęściej bataty podaje się w formie puree. Poznajcie sprawdzony przepis. 

Puree z batatów - sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki

 

Bataty przywędrowały do Europy z Peru, skąd zostały przywiezione przez pierwszych kolonizatorów Nowego Świata. W połowie XVIII wieku upowszechniły się wśród mieszkańców kolonii amerykańskich. Zaczęły uchodzić nawet za afrodyzjak. Głównie podawano je jako dodatek do mięs. Od tamtego czasu powstało setki przepisów wykorzystujących słodkie ziemniaki. Najpopularniejsze z nich to pieczone bataty, placek na słodko i w końcu puree. To ostatnie stało się elementem obowiązkowym na amerykańskich stołach podczas Święta Dziękczynienia, a także na Boże Narodzenie. Stało się niemal daniem narodowym. Niezależnie od tego, puree z batatów to po prostu znakomity dodatek do dań mięsnych, o intrygującym, pomarańczowym kolorze – w sam raz na sezon jesienno-zimowy. Szczególnie dobrze się komponuje z ostrzejszymi potrawami, gdyż delikatnie łagodzi ich smak.

Purree z batatów można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają sproszkowany imbir bądź cynamon. Ja jednak preferują wersję wytrawną, bez dodawania korzennych przypraw. W takiej postaci puree jest bardziej uniwersalne i bliższe europejskim kubkom smakowym.

Przeczytaj także: Chleb kukurydziany. Przepis na cornbread w wersji klasycznej



 

PRZEPIS NA PUREE Z BATATÓW

2 duże bataty
3 łyżeczki masła
duża garść natki pietruszki
2-3 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 dymka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz

  1. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na miękko w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj drobno pietruszkę, zieloną część dymki i przeciśnij czosnek przez praskę.
  3. Gdy bataty się ugotują, odcedź wodę. Dodaj masło i pozostałe składniki. W zależności od osobistych preferencji można dodać więcej śmietany. Zacznij jednak od dwóch łyżek i po spróbowaniu ewentualnie dodaj więcej.
  4. Dokładnie rozgnieć bataty i wymieszaj składniki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Jeśli preferujesz zupełnie gładką, kremową konsystencję, możesz sięgnąć po blender.
  5. Podawaj puree posypane świeżą pietruszką i wiórkami z boczku. Możesz też dodać kleks śmietany na wierzchu. Bądź podać śmietanę w osobnym naczyniu.

Puree z batatów - sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki

Puree z batatów - sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki

Puree z batatów - sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.