Zupa chrzanowa to idealna potrawa na wiosnę. Jest popularna szczególnie w okresie wielkanocnym, będąc doskonałą alternatywą dla żurku czy białego barszczu. Zupa chrzanowa najlepiej smakuje w formie kremu z dodatkiem puree ziemniaczanego i wiórków z boczku. Poznajcie wyjątkowo łatwy przepis na tę aromatyczną potrawę.
Chrzan to warzywo o wyjątkowo intensywnym smaku. Najczęściej korzystamy z niego jako dodatek do mięs, głównie pasztetów. Niezmiernie rzadko stosujemy go do innych potraw. Tymczasem może być podstawą wielu dań. Doskonałym przykładem jest zupa krem chrzanowa. Ta wyjątkowo aromatyczna potrawa jest popularna szczególnie w okresie Wielkanocy. Zupa choć rozgrzewająca, ma w sobie także pewną świeżość, do tego dobrze się komponuje z jakami. Ja wyjątkowo dobrą zupę chrzanową jadłam w pewnej restauracji w okolicy Rybnika. Tam była podana z kulką ziemniaków puree i wiórków z boczku. Była to kompozycja idealna. Udało mi się odtworzyć tamten smak. Poniżej znajdziecie przepis na idealną zupę chrzanową.
Przeczytaj także: Najlepsze garnki do domu
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM CHRZANOWĄ
1 cebula
1 por
1/2 selera
3-4 ziemniaki
3 łyżeczki tartego chrzanu
Bulion warzywny
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
- Cebulę pokrój w kostkę, a białą część pora w talarki. W garnku rozgrzej olej. Przełóż warzywa i podsmaż.
- Pokrój w kostkę seler i ziemniaki. Dodaj do garnka. Zalej warzywa ok. 1 l bulionu. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
- Po ok. 20 minutach gotowania, zestaw garnek z gazu i zblenduj warzywa.
- Postaw garnek ponownie na ogniu. Dodaj chrzan, w zależności od indywidualnych upodobań możesz go dodać więcej, niż podano powyżej.
- Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
- Podawaj z kulką ziemniaków i wiórkami z boczku. Opcjonalnie można zupę podać z ugotowanym jajkiem.