Nie wyobrażamy sobie kuchni bez mebli, zastawy oraz oczywiście sprzętu AGD i garnków. Dzięki nim jesteśmy w stanie przygotowywać codzienne posiłki, te na specjalne okazje czy święta. I w zależności od potrzeb można wybierać mniejsze lub większe komplety lub też pojedyncze sztuki dostosowane do konkretnych potraw. Poza tym oczywiście producenci oferują szereg rozwiązań z różnych materiałów, przeznaczonych do różnych kuchenek. Z zasady również będziemy się kierować parametrami oraz oczywiście wyglądem, bo estetyka i funkcjonalność są w kuchni niezwykle ważne.
- Gotuj zdrowo!
- Jakie garnki kupić?
- Na co zwracać uwagę?
Gotuj zdrowo!
Pomimo popularności diet pudełkowych i dań na wynos nadal lubimy gotować w domu. Starannie dobieramy więc garnki, by doskonale wpisywały się w oczekiwania. Na inny zestaw z pewnością zdecydujesz się, gdy mieszkasz sam, a inny będzie odpowiedni dla rodziny. Poza tym najważniejszym kryterium staje się oczywiście to, jaką mamy kuchenkę, bo to do niej należy dobrać patelnię, rondelki i inne elementy. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje kuchenek – gazowe, elektryczne i płyty indukcyjne. Zdarzają się również modele, które łączą różne technologie. I o ile w przypadku gazowych i elektrycznych kuchenek nie będziemy mieć żadnych problemów z doborem odpowiednich garnków, to w przypadku płyty indukcyjnej musimy dokładnie sprawdzać oznaczenia na produktach. W tym wypadku mogą być wykorzystywane propozycje wykonane z żelaza, stali, stali nierdzewnej i w wybranych rodzajów aluminium.
Jakie garnki kupić?
To właśnie materiał, z jakiego wykonane są garnki, będzie odpowiadał za wygląd, parametry, właściwości oraz ich wytrzymałość. Najczęściej sięga się po modele stalowe, które nie pochłaniają zapachu i łatwo utrzymać je w czystości. Garnki aluminiowe są tańsze, szybko się nagrzewają i tracą ciepło. Warto pamiętać jednak o tym, że nie każdą potrawę można w nich ugotować. Nieco stylowy wygląd mają modele emaliowane. Są dość tanie, mają różne kolory oraz wykończenia i rewelacyjnie wyglądają w tradycyjnych kuchniach. Należy jednak o nie dbać, bo powłoka jest wrażliwa na zadrapania i uszkodzenia, a poza tym dość łatwo można przypalić jedzenie. Nowoczesne garnki z teflonu są wytrzymałe i bezpieczne. Wymagają użycia drewnianych lub silikonowych akcesoriów, które nie niszczą powłoki, ale to jedne z chętniej wybieranych propozycji. Osoby, które dbają o linię, szczególnie doceniają możliwość gotowania i smażenia bez użyciu tłuszczu. Prawdziwym przebojem są natomiast garnki żeliwne. Bardzo trwałe i wytrzymałe bardzo długo utrzymują temperaturę, ale też potrzebują czasu by się nagrzać. Są ciężkie, rewelacyjnie wyglądają i stają idealne, gdy chce się zdrowo gotować. Natomiast po garnki szklane mogą sięgać alergicy. Z drugiej strony to gadżet, który rewelacyjnie prezentuje się w minimalistycznej oszczędnej kuchni, choć nie można ich używać na kuchence indukcyjnej.
Na co zwracać uwagę?
Przy wyborze garnków warto zwracać uwagę na szereg elementów. Wszak chodzi o to, by jak najdłużej nam służyły. Najważniejszą częścią garnka będzie jego dno. Ma ono wpływ na szybkość nagrzewania oraz długość utrzymywania ciepła – a tym samym na ekonomiczne gotowanie. Dlatego najlepsze są garnki z trójwarstwowym dnem oraz modele z dnem kapsułkowym. Równomiernie rozprowadzają ciepło w naczyniu. Ważne jest również to, by dno było płaskie. Sam kształt garnków nie jest już tak istotny i bardziej należy go dopasować do stylu kuchni oraz specyfiki gotowanych dań oraz oczywiście tego, dla ilu osób gotujemy i ile mamy miejsca w szafkach.