11 warzyw i owoców, które można uprawiać w domu

Nie musisz mieć ogrodu, ani nawet balkonu, żeby uprawiać warzywa i owoce. Określone gatunki można hodować w donicach na własnym, domowym parapecie. Poniżej znajdziecie listę 11 warzyw i owoców, które można z powodzeniem uprawiać w domu.

11 warzyw i owoców, które można uprawić w domu
fot. Annabel James

Uprawa warzyw i owoców nie jest zarezerwowana wyłącznie dla posiadaczy ogrodów. Można je hodować nawet w zaciszu własnego balkonu, ale też domu. Oczywiście będzie to uprawa na znacznie mniejszą skalę i w donicach, a nie w ziemi. Raczej też nie będzie to znaczące odciążenie wydatków na artykuły spożywcze, a raczej miłe urozmaicenie domowego wystroju i rodzaj hobby. Niemniej warto się zainteresować domową uprawą warzyw i owoców. Nawet kilka pomidorków czy ziół wyhodowanych własnoręcznie może być źródłem wielkiej satysfakcji.



Jak uprawiać warzywa i owoce w domu?

Jest kilka czynników, które pomogą z sukcesem uprawiać warzywa w domu. Przede wszystkim jest to miejsce w domu o dużym nasłonecznieniu. Warzywa i owoce po prostu muszą mieć słońce do wzrostu. Jeśli okna mieszkania wychodzą na zachód i północ, raczej nie mamy co liczyć na owocne uprawy. Przy czym, to ile światła słonecznego potrzebuje roślina zależy od tego, co uprawiamy. Sałata czy zioła nie wymagają dużego nasłonecznienia. Ale już rośliny, które rodzą owoce, jak papryka, lubią słońce.

Kolejna kwestia to odpowiednia temperatura. Rośliny te nie lubią chłodów, ani suchej atmosfery. Nie powinny przebywać w bezpośrednim sąsiedztwie kaloryferów, kominków czy też klimatyzatorów.

Należy wybrać donice o dobrym drenażu, wysokiej jakości gleby przeznaczonej do warzyw i w końcu podlewać je regularnie. Tych kilka prostych reguł sprawi, że rośliny będą bujnie rosnąć i owocować.

Zobacz przydatne sprzęty do domowej uprawy:

11 warzyw i owoców do uprawy w domu

  • ZIOŁA

Na początek rośliny, które wiele osób hoduje w domu – zioła. Nie są to co prawda warzywa per se, ale są istotnym składnikiem zdrowej kuchni. Ich uprawa jest stosunkowo prosta, dlatego stanowią dobry wybór dla początkujących. Można zarówno kupić ziarna ziół i wysiać je samodzielnie jak i kupić już rosnącą bazylię czy tymianek w doniczce. Świeże zioła sprawiają, że każda potrawa po prostu lepiej smakuje – wzbogacają kuchnię i stanowią niezwykle zdrowy dodatek. Hodując zioła w kuchni, można przy okazji sporo zaoszczędzić.

  • SZALOTKI

Szalotki to niezwykle uniwersalne warzywo. Do jedzenia nadaje się zarówno bulw, jak i liście. Szalotki są mniejsze i łagodniejsze w smaku od cebuli. Są idealne do marynowania, sałatek, sosów i można je jeść na surowo. Jeśli chodzi o ich uprawę, to nie są wymagające. Dlatego właśnie od sadzenia szalotek powinny zacząć osoby, które dopiero raczkują w uprawie warzyw w domu. Można kupić gotową sadzonkę bądź same cebulki. W początkowej fazie od posadzenia szalotka wymaga sporo wody, później nie wymaga już żadnych zabiegów.

  • MIKRO ZIOŁA

Miko zioła to młode wersje znanych i popularnych roślin jadalnych, jak rzodkiewki czy jarmużu. Są zaliczane do grona tzw. super foods, czyli jedzenia o wyjątkowych zaletach zdrowotnych. Mają bowiem znacznie większą zawartość składników odżywczych niż ich dorosłe odpowiedniki. Są one idealne do sałatek, jako przybranie potraw i dodatki do rozmaitych dań. Większość z ich uprawia się jak rzeżuchę rozsiewając na mokrym podłożu w płytkim naczyniu. Wystarczy je podlewać i doglądać jak rosną.

  • SELER

Seler to jedno z tych warzy, które można wyhodować z jego własnych resztek. Wystarczy końcówkę wsadzić do wody z niewielki ilością ziemi i czekać aż zacznie się odradzać. Oczywiście można też po prostu wysiać seler w doniczce.

  • SAŁATA

Sałata, ale też szpinak czy jarmuż również można z powodzeniem uprawiać w domu. Można wykorzystać tu tę samą technikę, co w przypadku selera.

  • PAPRYCZKI

Mniejsze papryczki, jak chili czy shishitos można również uprawiać w domu. Jest to dobrym pomysłem, gdyż szczególnie w naszej szerokości geograficznej, świeże potrafią sporo kosztować. Żeby uprawa domowa była owocna, należy zadbać o głęboką donicę i mocno nasłonecznione miejsce. te warzywa potrzebują dużo słońca i ciepła.

  • POMIDORKI

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżych, dojrzałych pomidorów zdjętych prosto z gałęzi. Z powodzeniem można je uprawiać w domu, przy czym pod dachem najlepiej się ograniczyć do koktajlowych. Podobnie jak papryczki, wymagają dużo światła, solidnej, głębokiej donicy i podparcia gałęzi.

  • MARCHEW

Marchew to kolejna świetna opcja do domowych upraw, szczególnie, że nie wymaga dużej dawki słońca i preferuje nieco chłodniejszy klimat. Trzeba jedynie zadbać o odpowiednio głęboką donicę – w końcu to warzywa korzeniowe.

  • RZODKIEWKI

Jak już wyżej padło, można uprawiać w domu rzodkiewkę jako mikro zioła. Równie dobrze można uprawiać pełną rzodkiewkę. Podobnie jak marchew, to warzywo korzeniowe, stąd też preferuje chłodniejszy klimat i wymaga głębszych donic.

  • TRUSKAWKI

Jednym z nielicznych owoców, jakie możemy uprawiać w domu są truskawki. Są one łatwe w uprawie i z powodzeniem mogą rosnąć w donicach. Jedyny problem to brak pszczół w domu, które mogłyby zapylić truskawki. Wówczas należy je zapylić samodzielnie bądź, jeśli mamy taką możliwość na początki trzymać je na balkonie.

  • CYTRYNY

To dla wielu zaskoczeni, a jednak drzewka cytrynowe można hodować w domu. Najlepiej kupić małe drzewko, zamiast zaczynać uprawę od wysiewania nasion. Na szczęście są one dostępne w wielu kwiaciarniach. Cytryna wymaga dużo słońca, konieczne jest więc dobrze nasłonecznione miejsce. Dobrze jest też regularnie spryskiwać ją wodą.

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.