Płyty indukcyjne – prawdy i mity

Wokół kuchenek wykorzystujących płyty indukcyjne narosło wiele opowieści, które są mylące, albo zwyczajnie nieprawdziwe. Czy płyty indukcyjne zmieniają smak gotowanych potraw? Czy są bezpieczne w użyciu? Czy emitowane przez nie promieniowanie elektromagnetyczne jest bezpieczne dla zdrowia? To tylko kilka pytań, na które w internecie krąży wiele zmyślonych odpowiedzi. Wyjaśniamy zatem czym są płyty indukcyjne i na czym polega ich działanie.

Płyta indukcyjna
fot. mat prasowe

Jak w zasadzie działa kuchnia indukcyjna?

Pierwszym pytaniem, które pozwoli odpowiedzieć też na inne, dotyczy tego jak działa taka płyta indukcyjna. Electrolux przygotowuje modele, które mogą stanowić dobry przykład. Technicznie za podgrzewanie odpowiadają dwa elementy – płyty indukcyjne i specjalnie przygotowane garnki. Tak jak na gazie technicznie możemy ustawić nawet naczynia ceramiczne tak kuchnia indukcyjna nie zadziała bez odpowiednich garnków. Dlaczego?

Płyty indukcyjne niczego nie podgrzewają. One tylko emitują promieniowanie elektromagnetyczne. To wprawia w ruch elektrony zawarte w ferromagnetycznej warstwie dna garnka, a dopiero ruch elektronów powoduje podniesienie temperatury garnka. Więc samo działanie kuchenki nie ma wpływu na jedzenie tak samo jak duży magnes nie wpływa na działanie ludzkiego ciała.

Czy płyty indukcyjne są bezpieczne w użyciu?

Niezależnie od tego, czy będzie to płyta indukcyjna Bosch, Amica, czy Electrolux – wszystkie nowoczesne kuchnie są wyposażane w rozwiązania zabezpieczające właściciela. Takim jest choćby mechanizm wyłączania cewki, gdy ta nie „widzi” nad sobą garnka. Inne przykłady wszelkich dodatkowych funkcji spotykanych w kuchenkach indukcyjnych znajdziesz na https://www.neo24.pl/agddozabudowy/plytydozabudowy/plytyindukcyjne.html. Jednak kuchnie indukcyjne są znacznie bardziej bezpieczne niż kuchenki gazowe. Płyty indukcyjne nie mogą się rozszczelnić powodując groźny wyciek gazu. Nawet w sytuacji gdy włączysz ja i pozostawisz bez opieki to i kuchnia indukcyjna nie emituje ciepła. Dlatego pozostawione obok meble i ozdoby nie zapalą się – tak bezpieczna jest płyta indukcyjna.

Warto jednak pamiętać, że w trakcie gotowania w pobliżu kuchenek indukcyjnych nie należy kłaść telefonów komórkowych. Również nośniki danych takie jak dyski SSD lub karty pamięci mogą ulec uszkodzeniu. Podobne zalecenie dotyczy też sprzętu medycznego, więc zakup kuchenki indukcyjnej niekoniecznie będzie najlepszym rozwiązaniem dla osób posiadających rozrusznik serca lub korzystających z aparatów słuchowych. Nie oznacza to, że podobne urządzenia natychmiast przestaną działać w sąsiedztwie płyty indukcyjnej, ale że takie ryzyko występuje.

Czy płyty indukcyjne zmieniają smak potraw?

To bardzo popularny mit, niemniej nadal nie jest to prawda. Nie ma żadnych badań, które potwierdzałyby wpływ fal elektromagnetycznych na smak potraw. Niemniej to co może mieć wpływ na smak potraw to technika gotowania. Na kuchence gazowej i elektrycznej łatwiej jest zmieniać temperaturę potraw, która wpływa na smak, niż na kuchence indukcyjnej bo to de facto garnki są tutaj źródłem ciepła. To sprawia, że osoby przyzwyczajone do gotowania na kuchence gazowej będą, korzystając z kuchni indukcyjnej, uzyskiwały potrawy o nieco innym smaku.

Jeżeli natomiast obawiasz się o estetykę swojej kuchni, to spieszymy z wyjaśnieniem, ze podobnie jak kuchnie gazowe i elektryczne, tak i kuchnie indukcyjne korzystają z najnowszego wzornictwa. Więc będą się prezentować równie schludnie i elegancko. Jeśli szukasz urządzenia, które zgrabnie wpasuje się w Twoją nową kuchnię to tej roli świetnie spisze się przeznaczona pod zabudowę płyta indukcyjna. Amica przygotowuje naprawdę wygodne modele, na których łatwo zainstalować panele odpowiadające za wygląd urządzenia.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Trzeba dostrzec inne bardzo ważne zalety kuchni indukcyjnej.

    Pierwsza i chyba najważniejsza dla portfela – kuchnia indukcyjna jak i elektryczne nie wymagają wielce technicznego okapu – wystarczy zwykły prosty wyciągacz o dużej mocy. Kuchnia elektryczne nie emitują spalin – tak uciążliwych przy gazie. Nie licząc środków czystości aby usuwać osady gazowe.

    Druga cecha bardzo ważna to czas – przygotowanie potraw na indukcji jest po prostu szybsze i to o wiele niż na pozostałych urządzeniach agd. Okey mikrofalówka może być szybsza – ale potrawy z mikrofali stygną szybciej bo nie są naturalnie podgrzane tylko szokowo.

    Trzeci argument już nowoczesności – gotowanie Sous-vide – czyli w odpowiedniej temperaturze – nowoczesne kuchnie indukcyjne maja możliwość ustawiania temperatury.

    Z doświadczenia na koniec tak powiem tak – mleko dla dziecka w nocy – podgrzane na kuchni indukcyjnej (garnek z wodą – a w wodzie butelka) jest lepsze niż robienie tego w mikrofalówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.