Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą – przepis

Szukasz przepisu na danie, które można wykonać z tego co się ma w spiżarni i które jest pełne smaku? Jeśli tak, ten gulasz jest dla ciebie. Jego podstawą są różne gatunki fasoli z puszki. Nie obawiajcie się jednak – danie wcale nie jest ciężkie, za to aromatyczne i proste w przygotowaniu.

Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą - przepis
fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Każdy powinien mieć kilka sprawdzonych przepisów na dania, które można wykonać z tego, co się ma w szafkach czy spiżarni. Są one niezwykle przydatne, gdy lodówka świeci już pustkami, a wciąż mamy ochotę na domowe jedzenie pełne smaku. Jedną z takich potraw dla mnie jest ten gulasz z białej fasoli z pikantną nutą. Jest to lekko zmodyfikowana wersja przepisu autorstwa Alison Roman, amerykańskiej autorki książek kucharskich i kulinarnej autorki New York Timesa. Roman uwielbia gotowanie z puszkowanych warzyw – nie wymagają dodatkowej obróbki, są więc wygodne i przyśpieszają cały proces. Dzięki temu przepisowi i ja doceniłam ich zalety.

Gulasz w praktyce

Gulasz z fasoli to danie wegańskie, choć przy podawaniu można dodać kleks śmietany czy nieco sera feta. Podstawą potrawy są różne rodzaje białej fasoli. Nie powinna to być jednak fasola jaś. Ewentualnie można dodać jedynie jedną puszkę. Do tego przepisu powinno się wybrać delikatniejsze odmiany fasoli, które mają bardziej kremową konsystencję i są lżejsze. Chodzi o fasolę cannellini czy półksiężycowatą (butter beans). Ja dodałam też puszkę nieco cięższej fasoli Pinto, którą ostatecznie można zastąpić inną.

Przeczytaj także: Kurczak w pomidorach z oliwkami i kaparami – przepis



Torta Pasqualina, czyli włoskie wielkanocne ciasto szpinakowe

PRZEPIS NA GULASZ Z BIAŁEJ FASOLI

Puszka fasoli cannellini
Puszka fasoli półksiężycowatej
Puszka fasoli Pinto
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 łyżeczki mielonego chilli
Oliwa
1 l bulionu warzywnego
2 garście świeżego szpinaku
Sól i pieprz
Odrobina soku z cytryny lub octu

  • Fasolę odsącz i wypłucz zimną wodą.
  • Posiekaj cebulę w półksiężyce. W garnku rozgrzej sporą ilość oliwy i wrzuć do środka cebulę.
  • Po kilku minutach dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Posól i popierz.
  • Smaż na średniowysokim ogniu przez kolejnych kilka minut. Następnie dodaj chilli i przecier. Wymieszaj dokładnie. Po chwili dodaj odsączoną fasolę. Gotuj tak przez kilka minut, często mieszając. Łyżką należy rozgnieść część fasoli, aby gulasz się później zagęścił.
  • Dodaj gorący bulion i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 30 min.
  • Pod koniec gotowania dodaj szpinak, można go zastąpić jarmużem, a w ostateczności mrożonym, o ile nie jest rozdrobniony.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać jeszcze odrobinę chilli. Dodaj odrobię soku z cytryny bądź octu, a także łyżkę oliwy. Gotuj jeszcze kilka minut.
  • Gulasz podawaj posypany natką pietruszki, bądź z odrobiną serem feta, kleksem śmietany lub innymi wybranymi dodatkami.
Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą - przepis
Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą - przepis
Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą - przepis
Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą - przepis
Torta Pasqualina, czyli włoskie wielkanocne ciasto szpinakowe

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.