Ciecierzyca to jeden z ulubionych składników zwolenników diety wegańskiej. Mi osobiście długo wydawała się mdła. Dopiero ten przepis pozwolił mi w pełni docenić cieciorkę. Ten gulasz to pełna aromatu, sycąca i satysfakcjonująca potrawa nie tylko dla wegan.
Aromatyczny gulasz z ciecierzycy to przepis Alison Roman, amerykańskiej autorki kulinarnej, która współpracuje z New York Timesem. Wykreowała ona danie proste, a jednocześnie aromatyczne i pełne smaku, które można zrobić z tego, co się ma w szafkach. Jego podstawą jest puszkowana ciecierzyca. Oczywiście cieciorkę można też ugotować samodzielnie, ale zdecydowanie szybciej, prościej i równie smacznie jest sięgnąć po tę w puszce. Jednym z ważniejszych składników jest też mleko kokosowe. Koniecznie powinno być pełnotłuste. Tylko takie zagwarantuje najlepszy smak.
Gulasz jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielkiej wprawy kulinarnej. Zawsze się udaje i jest niezwykle aromatyczny. Jest to doskonała potrawa nie tylko wegetariańska, ale też wegańska, o ile bulion mięsny zastąpimy warzywnym.
Przeczytaj także: Gulasz z białej fasoli z pikantną nutą – przepis
PRZEPIS NA GULASZ Z CIECIERZYCY
2 puszki ciecierzycy
1 puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
świeży imbir wielkości kciuka
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 250 g liści szpinaku
oliwa
sól, pieprz
- Drobno posiekaj czosnek i imbir. Cebulę cienko pokrój w ćwiartki.
- W dużym garnku rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek. Wrzuć posiekane warzywa. Lekko popieprz i posól. Smaż na średnim ogniu ok. 5 min., mieszając od czasu do czasu.
- Odcedź i wypłucz w zimnej wodzie ciecierzycę. Wrzuć ją do garnka.
- Dopraw warzywa kurkumą, chili i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i gotuj kilka minut, mieszając regularnie.
- Wlej do garnka mleko kokosowe oraz bulion. Gotuj bez przykrycia ok. 45 min. W tym czasie potrawa się zredukuje i zagęści. Na koniec lekko rozgnieć część ciecierzycy drewnianą łyżką.
- Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego, natką pietruszki lub kolendrą. Gulasz można jest sam, z chlebem (najlepiej naan) bądź z ryżem zależnie od upodobań.