Kokosowe makaroniki, przez niektórych nazywane kokosankami, to znakomita słodka przekąska w letnim klimacie. Te według przepisu Iny Garten, autorki kulinarnego show „Bosonoga Kontessa” są wyjątkowo dobre, ponieważ zawierają sekretny składnik. A do tego są banalnie proste do wykonania. Przekonajcie się sami.
Szukasz słodkiej przekąski na przyjęcie? Kokosowe makaroniki będę idealne. To proste, a jednocześnie ciekawe w smaku ciasteczka są odpowiednie na każdą okazję. Do ich wykonania wystarczą zaledwie trzy podstawowe składniki. Samo przyrządzenie całości trwa zaledwie kilka minut. Do tego czas pieczenia i gotowe. Przepis na kokosowe makaroniki pochodzi z programu kulinarnego Iny Garten „Bosonoga Kontessa”. Garten została gwiazdą telewizji w wieku ponad 40 lat i od razu podbiła serca publiczności. Zasłynęła z prostych potraw, które uchodzą za wykwintne. Dlatego jej kuchnia trafia do wszystkich. Kokosowe makaroniki są tego najlepszym przykładem. Ten przepis udaje się zawsze i wymaga niewiele wysiłku, a prezentuje się i smakuje znakomicie. Przekonajcie się sami.
Przeczytaj także: Ciasteczka bananowo-marchewkowe – smaczne i zdrowe
PRZEPIS NA KOKOSOWE MAKARONIKI
400 g wiórków kokosowych
400 g słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
- Nagrzej piekarnik do 165 stopni.
- W dużej misce połącz wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Dodaj ekstrakt z wanilii.
- Do osobnej miski wbij białka z dużych jaj. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę.
- Pianę dodaj do masy i delikatnie wmieszaj szpatułką.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie natłuść. Łyżką do lodów nakładaj makaroniki na blachę.
- Piecz ok. 25-30 minut aż makaroniki lekko się ze złocą.