Chlebek bananowy – najlepszy przepis

Chlebek bananowy to jedna z najlepszych przekąsek, jakie istnieją. Jest słodki, ale nie za bardzo, sycący, ale nie ciężki i zwyczajnie pyszny. Ten przepis na chlebek bananowy wygrywa ze wszystkimi innymi. Jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje, bez wyjątków. Przekonajcie się sami. Zapraszam do pieczenia.

Chlebek bananowy - najlepszy przepis

 

Chlebek bananowy to nic innego jak bananowe ciasto upieczone w keksówce. Wyglądem przypomina chleb razowy, stąd nazwa. Prawdopodobnie jest to jedno ze zdrowszych ciast. Cukru jest w nim stosunkowo niewiele, a dodatkowej słodyczy dostarczają w naturalny sposób banany, które są najważniejszym składnikiem tego wypieku. To one zapewniają niepowtarzalny smak. Miłośnicy bakali mogą do ciasta dodać także orzechy i rodzynki. Ja jednak najbardziej lubię wersję podstawową, gdzie główną nutę smakową wyznaczają banany i ich smak może w pełni wybrzmieć.

Chlebek bananowy to znakomita przekąska. Często zabieram go ze sobą do pracy i jem na drugie śniadanie. Idealnie nadaje się na piknik, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Można go jeść samemu, jak i z lodami. Co nie mniej istotne, jest bardzo prosty do zrobienia i długo zachowuje świeżość. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na najlepszy chlebek bananowy. Zapraszam do pieczenia.



 

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY

3-4 duże dojrzałe banany
230 g mąki
150 g cukru
2 duże jajka
113 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremkę, natłuść jej wnętrze i ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Banany rozgnieć dobrze widelcem. Dodaj do nich lekko roztrzepane jajka, masło oraz wanilię. Za pomocą drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki lekko wymieszaj do połączenia składników.
  4. Dodaj pozostałe suche składniki. Lekko wymieszaj. Ciasto powinno być kleiste i mieć grudki. Nie powinno mieć zbyt gładkiej konsystencji, dlatego wystarczy tylko delikatne przemieszanie.
  5. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 55-60 min. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku.

Chlebek bananowy - najlepszy przepis

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy - najlepszy przepis

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.