Chlebek bananowy to jedna z najlepszych przekąsek, jakie istnieją. Jest słodki, ale nie za bardzo, sycący, ale nie ciężki i zwyczajnie pyszny. Ten przepis na chlebek bananowy wygrywa ze wszystkimi innymi. Jest wyjątkowo prosty i zawsze się udaje, bez wyjątków. Przekonajcie się sami. Zapraszam do pieczenia.
Chlebek bananowy to nic innego jak bananowe ciasto upieczone w keksówce. Wyglądem przypomina chleb razowy, stąd nazwa. Prawdopodobnie jest to jedno ze zdrowszych ciast. Cukru jest w nim stosunkowo niewiele, a dodatkowej słodyczy dostarczają w naturalny sposób banany, które są najważniejszym składnikiem tego wypieku. To one zapewniają niepowtarzalny smak. Miłośnicy bakali mogą do ciasta dodać także orzechy i rodzynki. Ja jednak najbardziej lubię wersję podstawową, gdzie główną nutę smakową wyznaczają banany i ich smak może w pełni wybrzmieć.
Chlebek bananowy to znakomita przekąska. Często zabieram go ze sobą do pracy i jem na drugie śniadanie. Idealnie nadaje się na piknik, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Można go jeść samemu, jak i z lodami. Co nie mniej istotne, jest bardzo prosty do zrobienia i długo zachowuje świeżość. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na najlepszy chlebek bananowy. Zapraszam do pieczenia.
PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY
3-4 duże dojrzałe banany
230 g mąki
150 g cukru
2 duże jajka
113 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremkę, natłuść jej wnętrze i ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło rozpuść i ostudź.
- Banany rozgnieć dobrze widelcem. Dodaj do nich lekko roztrzepane jajka, masło oraz wanilię. Za pomocą drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki lekko wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj pozostałe suche składniki. Lekko wymieszaj. Ciasto powinno być kleiste i mieć grudki. Nie powinno mieć zbyt gładkiej konsystencji, dlatego wystarczy tylko delikatne przemieszanie.
- Przełóż ciasto do foremki i piecz przez ok. 55-60 min. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku.