Ciasto marchewkowe – przepis

Ciasto marchewkowe stało się modne kilka lat temu. Trudno się dziwić, to pyszne i szybkie ciasto obok słodyczy ma także nieco witamin. Dzięki temu można je zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia niż inne słodkości. Marchew obok karotenu i koloru nadaje mu wilgotnej konsystencji. To wszystko sprawia, że można je jeść bez przerwy i nie mieć dość.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to ponadczasowy klasyk idealny na każdą okazję. Marchew sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma przyjemny kolor. Do tego możemy założyć, że jest odrobinę zdrowsze niż inne słodkie wypieki, choć nie przywiązujcie się do tej informacji 😉 Mi ciasto marchewkowe kojarzy się przede wszystkim z wiosną i Wielkanocą. Nie jest zbyt ciężkie, ani przesadnie słodkie, a przy tym ma naprawdę ciekawy smak. W zależności od upodobań można do niego dodać przyprawy korzenne, ale też orzechy włoskie czy rodzynki. Ja najbardziej je lubię w wersji podstawowej z kremem o słonawym posmaku. Krem jednak można zastąpić polewą czekoladową lub po prostu cukrem pudrem. Poznajcie wyjątkowo prosty przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

Przeczytaj także: Ciasto z jabłkami, kremem i karmelem



PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE

6 jaj
1 1/2 szklanki startej marchwi
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu
garść posiekanych orzechów włoskich
KREM:
serek kanapkowy naturalny
2 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka cukru pudru

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść okrągłą foremkę, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem. Dodawaj stopniowo olej, nie przestając ucierać.
  3. Wymieszaj sypkie składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Partiami przesypuj do masy jajecznej. Mieszaj do dokładnego połączenia składników.
  4. Odciśnij nadmiar wody z marchwi i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj cynamon, odrobinę gałki muszkatołowej czy posiekane orzechy. Całość przelej do przygotowanej formy.
  5. Piecz ok. 50-55 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Odstaw do ostudzenia.
  6. Przygotuj krem. Rozmiksuj masło. Dodaj serek ok. 100 g i wymieszaj mikserem. Dodaj syrop klonowy i cukier. Po rozmieszaniu wyłóż na wierzch ciasta. Udekoruj orzechami włoskimi.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pamiętam takie ciasto ze swojego rodzinnego domu. Chyba czas przypomnieć mamie, że tęskni się za takimi pysznościami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.