Najlepszy przepis na jesienny deser – pełne przypraw ciasto z jabłkami przekładane kremem z brązowego masła i z karmelem. Ma niezwykle bogaty smak, który zawdzięcza specjalnej metodzie przyrządzania. Trudno sobie wręcz wyobrazić jesień bez tego ciasta. Poznajcie przepis.
Jesień wręcz wymaga osłodzenia sobie życia. Ciasto z jabłkami przekładane kremem i z karmelem sprawdzi się idealnie. Jest niczym celebracja jesieni, gdyż zawiera wszystko, co o tej porze roku najlepsze – jabłka i przyprawy korzenne. Niepowtarzalny smak daje mu krem z brązowego masła. Choć brzmi niecodziennie, to jest zaskakująco prosty do wykonania. Do tego wszystkie niezbędne składniki z reguły każdy znajdzie we własnej kuchni. A całkowity czas przygotowania nie powinien przekroczyć godziny. Efekt za to jest znakomity, zarówno w wymiarze wizualnym, jak i smakowym. Ta propozycja zdecydowanie wyróżnia się spośród wszystkich ciast z jabłkami, jakie do tej pory jedliście. Jeśli chcecie sobie osłodzić tę jesień, nie wahajcie się ani chwili.
Przeczytaj także: Apple pie, czyli przepis na amerykańską szarlotkę
PRZEPIS NA CIASTO Z JABŁKAMI Z KREMEM I KARMELEM
CIASTO
3-4 jabłka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
3 duże jajka
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj w dużej misce wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier i przyprawy.
- W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe składniki – jajka, olej i jogurt.
- Przelej mokre składniki do miski z sypkimi. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta. Następnie dodaj jabłka. To one spowodują, że po upieczeniu ciasto będzie miękkie i wilgotne.
- Podziel ciasto na dwie części. Foremki o średnicy ok. 22 cm natłuść masłem i oprósz mąką. Jeśli chcesz użyć większych form, należy podwoić składniki. Następnie przełóż do nich masę.
- Piecz ok. 30 min w temperaturze 175 stopni.
KREM
170 g masła
450 g cukru pudru
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Masło włóż do rondla i gotuj aż do zbrązowienia na średnim ogniu. Najpierw będzie się pienić i skwierczeć. Gdy wszelkie odgłosy ucichną, prawdopodobnie jest gotowe. Uważaj, żeby nie przypalić. Po zbrązowieniu przelej do zimnego naczynia i poczekaj aż stężeje.
- Gdy masło znów powróci do stałej konsystencji, przełóż je do dużej miski i dodaj cukier puder. Miksuj aż całość się połączy.
- Dodaj śmietanę i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowy krem możesz przed nałożeniem na ciasto wstawić do lodówki.
KARMEL
1 szklanka brązowego cukru
5 łyżek masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
Szczypta soli
- Włóż do rondla wszystkie składniki i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, mieszając cały czas.
- Gotowy karmel przelej do zimnego naczynia. Odstaw do ostygnięcia.
Ostatni krok przyrządzania ciasta z jabłkami to połączenie wszystkich elementów. Na pierwszy placek ciasta nałóż krem i rozprowadź równomiernie. Następnie nałóż cienką warstwę karmelu. Połóż na wierzch drugi placek i powtórz procedurę. Pozwól, żeby karmel spływał po bokach ciasta. Gotowe! Przed podaniem trzymaj ciasto w lodówce.