Szukasz ciasteczek, które były by nie tylko dobre, ale i zdrowe? Które można jeść bez poczucia winy, a wręcz są dobre dla twojego zdrowia? Te bananowo-marchewkowe ciasteczka nie mają sobie równych. Są smaczne, pełne korzystnych składników i są proste do zrobienia. Stanowią znakomitą przekąskę.
Gotowe słodycze mają w sobie tony cukru i utrwalaczy. Nie mają w sobie nic dobrego dla naszego zdrowia. Co jednak, kiedy po prostu masz ochotę na coś słodkiego i owoc to zdecydowanie za mało? Te ciasteczka to prawdziwe wybawienie. Mają głęboki, słodki smak, a przy tym nie przyczynią się do powiększenie obwodu bioder. Nie ma w nich cukru, masła ani mąki. Naturalną słodycz zapewnia miód i banan, a odpowiednią konsystencję masło orzechowe. Ciasteczka bananowo-marchewkowe według tego przepisu docenią nawet najbardziej zagorzali zwolennicy słodyczy. Jednak zamiast niezdrowego cukru otrzymasz pełen cennych składników zastrzyk energii. Ciasteczka te świetnie działają jako przekąska, ale warto je zjeść także na śniadanie.
PRZEPIS NA CIASTECZKA BANANOWO-MARCHEWKOWE
1 duży banan
1 duża starta marchew
½ szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki miodu
1 i 1/4 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki rodzynek
1 łyżeczka esencji z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- W dużej misce rozgnieć banana. Dodaj masło orzechowe, miód i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
- Do mikstury dodaj płatki, cynamon, gałkę muszkatołową i sodę. Mieszaj do dobrego połączenia składników.
- Zetrzyj marchew na dużych oczkach. Dodaj do mieszanki razem z rodzynkami i posiekanymi orzechami.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj ciasteczka o średnicy ok. 5 centymetrów. Piecz 15 minut.
Do ciasta można dodać jednego więcej banana, wówczas ciasteczka będą bardziej miękki i wilgotne.
Przeczytaj także: Chlebek bananowy – najlepszy przepis