Czy frytki mogą być zdrowe? Tak, o ile wykona się je z lekkiej cukinii i upiecze zamiast smażyć. W takiej odsłonie nie tylko będą lepsze dla naszego zdrowi, ale i podniebienia. Dzięki dodatkowi parmezanu nabierają smaku i trudno się im oprzeć. Poznajcie przepis na zdrowe frytki z cukinii.
Cukinia to wyjątkowo zdrowe warzywo, które powinno być stałym elementem zbilansowanej diety. Przede wszystkim jest lekkostrawna, i zawiera szereg składników odżywczych – potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Uczciwie jednak muszę przyznać, że pod względem smakowym cukinia nigdy nie robiła na mnie wrażenia. Jest to warzywo o bardzo subtelnym, mało wyrazistym smaku. Dlatego trudno znaleźć potrawę na bazie cukinii, która byłaby pełna smaku. Dopiero te frytki sprawiły, że na nowo doceniłam to warzywo.
Frytki z cukinii nie dość, że są zdrowe, to ich wykonanie nie nastręcza najmniejszych trudności. Przepis jest wyjątkowo prosty. Obok cukinii jego podstawą jest parmezan, który nadaje całości smaku. Jest to doskonałe danie samo w sobie, jak i dodatek. Frytki można jeść z dodatkiem sosów, szczególnie dobrze sprawdza się czosnkowy.
Przeczytaj także: Domowe frytki z piekarnika. Zdrowsza odsłona frytek
PRZEPIS NA FRYTKI Z CUKINII
1 cukinia
1 jajko
40 g startego parmezanu
czosnek granulowany pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w paski przypominające frytki.
- Każdy kawałek cukinii otocz roztrzepanym jajkiem, następnie parmezanem zmieszanym z przyprawami.
- Wszystkie kawałki cukinii ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piecz 15 min. Po tym czasie obróć wszystkie kawałki cukinii i piecz kolejne 10 minut.
Jeszcze nigdy nie robiłam takich frytek, ale chętnie spróbuję, bo wyglądają naprawdę pysznie!