Domowe frytki z piekarnika. Zdrowsza odsłona frytek

Domowe frytki z piekarnika to zdrowa alternatywa dla klasycznych frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Do tego są łatwiejsze do wykonania, a smakują równie dobrze, jeśli nie lepiej. Ziemniaki w takiej formie są doskonałym dodatkiem, na każdą okazję. Zobacz mój przepis na domowe frytki z piekarnika.

Domowe frytki z piekarnika
 

Domowe frytki z piekarnika to coś dla każdego amatora frytek, jak i po prostu ziemniaków. Będą świetną potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do dania głównego. Największą jednak ich zaletą jest zdecydowanie mniejsza zawartość kaloryczna w porównaniu z tradycyjnymi frytkami, które mają w sobie mnóstwo tłuszczu. Cieszą się one jednak wielką popularnością, bo są chrupkie i zwyczajnie smaczne. Na szczęście frytki pieczone oferują równie dobry smak, a przy odpowiednim przygotowaniu, także mogą być chrupiące. Ich dodatkową zaletą jest łatwość wykonania, a także niższy koszt. Do ich przyrządzenia nie jest bowiem potrzebny garnek oleju, tak jak do smażonych frytek. Mam nadzieję, że już nie masz żadnych wątpliwości dotyczących domowych frytek z piekarnika. Zatem do dzieła! Poniżej znajduje się przepis na porcje dla dwóch osób.


PRZEPIS NA DOMOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

3-4 duże ziemniaki
3 łyżki oleju
sól
dowolna mieszanka przypraw

  1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 200 stopni. Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Najpierw pokrój je w plastry równej grubości. Jednakowa grubość sprawi, że wszystkie frytki się równomiernie upieką. Następnie pokrój je w paski. Idealna frytka powinna mieć kwadratowy przekrój.
  2. Jeśli zależy ci na naprawdę chrupiących frytkach, szybko po pokrojeniu włóż ziemniaki do lodowatej wody z kostkami lodu. Powinny się moczyć od godziny do dwóch. Pozwoli to wypłukać skrobię i sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące. Jeśli jednak nie masz czasu, pomiń te krok.
  3. Włóż pokrojone i osuszone ziemniaki do miski. Polej je olejem, posól i posyp wybranymi przyprawami. Ja zawsze wybieram granulowany czosnek, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj rękami, tak żeby wszystkie frytki były równomiernie pokryte olejem i przyprawami.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie frytki na blasze. Nie nakładaj ich jedna na drugą. Piecz frytki przez 15 min. w 200 stopniach. Następnie zwiększ temperaturę do 225 stopni i piecz kolejne 10-15 min. Po tym czasie domowe frytki są gotowe, miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Podawaj je z wybranymi sosami, możesz też posypać je startym serem, np. mozzarellą lub fetą.

Domowe frytki z piekarnika

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.