Makaron z serem po amerykańsku, czyli macaroni and cheese

Jednym z absolutnych klasyków kuchni amerykańskiej jest słynny makaron z serem, czyli macaroni and cheese. Ta niepozorna potrawa zaliczana jest do tzw. „Comfort food”. Są to posiłki, które sprawiają przyjemność, nie zawsze są najzdrowsze, ale zawsze napełniają żołądek i pooprawiają humor. Macaroni and cheese to jeden z królów tej kategorii. 

Makaron z serem po amerykańsku, czyli macaroni and cheese

 

Amerykanki makaron z serem to potrawa, o której słyszeli wszyscy. Zajadał się nią choćby słynny Kevin McCallister w filmie „Kevin sam w domu” w wigilię tuż przez potyczką z parą włamywaczy. Wówczas jednak wybrał gotowy makaron do podgrzania w mikrofalówce. Tymczasem zrobienie tej potrawy w domu jest proste i dość szybkie. Najpierw trzeba ugotować makaron, później przyrządzić serowy sos i połączyć je ze sobą. Potrawę można już jeść w takiej formie bądź dodatkowo zapiec, wtedy jest jeszcze lepsza.

Skąd wziął się macaroni and cheese?

Kiedy klasyczny macaroni and cheese się narodził, nie jest udokumentowane. Prawdopodobnie jest to potrawa ukształtowana w północnej Europie. Wiadomo jednak, jak potrawa ta dotarła do Stanów Zjednoczonych i stała się podstawą tamtejszej kuchni. Wszystko zaczęło się od Thomasa Jeffersona. Podczas wizyty we Francji stał się wielkim fanem modnych wówczas dań na bazie makaronu. Dlatego przed powrotem do kraju zaopatrzył się w odpowiednie przepisy oraz maszynę do makaronu, urządzenie, które w koloniach amerykańskich nie było jeszcze znane. Jako prezydent zaserwował w 1802 roku macaroni and cheese swoim gościom podczas oficjalnej kolacji. Od tego momentu Amerykanie pokochali to rozgrzewające i sycące danie. Jednak prawdziwą furorę zaczęło robić dopiero w XX wieku.

Firma Kraft Foods w 1937 roku wprowadziła na rynek gotowy makaron z serem w pudełkach. Danie nie dość, że było szybkie, wygodne to jeszcze tanie. Kosztowało zaledwie 19 centów i nakarmiło cztery osoby. Dla Amerykanów zmagających się z ekonomiczną zapaścią, potrawa gościła na stołach niemal codziennie. Podczas II wojny światowej gotowy makaron z pudełka jeszcze bardziej zyskiwał na popularności. Dziś danie od Kraft Foods to przysmak studentów. Niemniej sława macaroni and cheese ugruntowała się. Wielu współczesnych szefów kuchni stara się na nowo zdefiniować to danie, modyfikując oryginalny przepis. W Nowym Jorku jest nawet restauracja S’Mac, która specjalizuje się w wariacjach tej potrawy. Z kolei w Waszyngtonie, gdzie cieszy się największą popularnością, można klasyczną wersją spotkać w większości restauracji.

Zanim jednak zacznie się od zmodyfikowanych wersji, wato poznać podstawową. Kluczowe w niej są dwa składniki – makaron kolanka (bez niego nie ma prawdziwego mac and cheess) oraz ser cheddar. Idealnie się topi i ma wyrazisty smak. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczny, amerykański makaron z serem.

Przeczytaj także: Puree z batatów – sprawdzony przepis na słodkie ziemniaki



PRZEPIS NA MACARONI AND CHEESE

ok. 300 g makaronu typu kolanka
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 g startego sera cheddar
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  1. Makaron ugotuj wedle wskazań na opakowaniu.
  2. W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Nie przestając mieszać, powoli dodawaj mleko.
  4. Dodaj przyprawy i ser. Mieszaj cały czas. Masa powinna być gęsta i gładka, pozbawiona grudek.
  5. Na koniec dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż danie do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Posyp starty cheddarem. Zapiekaj w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Makaron z serem po amerykańsku, czyli macaroni and cheese

Makaron z serem po amerykańsku, czyli macaroni and cheese

Makaron z serem po amerykańsku, czyli macaroni and cheese

Makaron z serem po amerykańsku, czyli macaroni and cheese

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.