Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto w pełni z niego korzystać. Mój ulubiony sposób na zielone szparagi to prosty makaron doskonale podkreślający smak tych warzyw. Sama potrawa jest szalenie prosta do przyrządzenie, a kluczem do sukcesu są jakościowe składniki.

Szparagi to bez wątpienia najbardziej wyczekiwane wiosenne warzywa. Mają delikatny smak i można przyrządzić je na wiele sposobów. Nie wymagają długiej obróbki termicznej ani wielu przypraw. Wystarczą jedynie sól, pieprz i oliwa bądź masło, aby w pełni wydobyć ich smak. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto z niego korzystać pełnymi garściami. Moim ulubionym sposobem na szparagi jest pasta z tymi warzywami.
Pappardelle ze szparagami
Szparagi najlepiej jeść solo bądź w daniach, w których mogą w pełni wybrzmieć. Dlatego tak bardzo lubię to danie – nie zawiera wielu składników, jest proste, szybkie i pozwala się delektować delikatnymi szparagami. Mała liczba komponentów powoduje, że należy postawić na jakościowe składniki. Szparagi obowiązkowo muszą być świeże i najlepiej dość cienkie. Makaron to koniecznie pappardelle – o szerokich, płaskich i długich wstążkach. Nie jest to makaron dostępny w każdym polskim sklepie, warto jednak poszukać. Do tego jeszcze potrzebne są masło, świeże jaja i pieprz. W zasadzie tylko tyle wystarczy, aby wykreować piękne i aromatyczne danie.
Pappardelle ze szparagami podaje się wyłącznie świeże, od razu po przyrządzeniu. Dobrze jest makaron i szparagi przyrządzać jednocześnie. Na koniec do gotowego dania na talerzach dodaje się świeże żółtko, które każdy indywidualnie powinien sam wmieszać w makaron – tak jadają Włosi. Żółtko zastępuje sos i odpowiada za kremową konsystencję.
Przeczytaj także: Panzanella – przepis na włoską sałatkę z pomidorów i grzanek

PRZEPIS NA PAPPARDELLE ZE SZPARAGAMI
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
pęczek zielonych szparagów
ok. 200 g makaronu pappardelle
masło
2 świeże żółtka jaj
świeżo mielony pieprz
sól
natka pietruszki
- Szparagi umyj. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki. Odkrój kwieciste końcówki i odłóż na bok. Pozostałe części szparagów pokrój pod kątem na mniejsze kawałki.
- Gotuj pappardelle w osolonej wodzie.
- Rozgrzej na patelni sporą ilość masła. Dodaj pokrojone szparagi. Po około 3 minutach dodaj kwiatowe końcówki. Smaż ok. 8-10 aż szparagi będą miękkie. Na koniec posól.
- Gdy makaron będzie gotowy, dodaj go do szparagów i całość wymieszaj. Dopraw obficie świeżo zmielonym pieprzem.
- Na osobnej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Wyłóż pappardelle ze szparagami na talerze. Na każdej porcji ułóż świeże żółtko. Następnie polej je gorącym masłem z pietruszką (ok. 2-3 łyżki). Posyp świeżym pieprzem i podawaj od razu.





Przyznam się, że nigdy nie jadłam szparagów. Nie mam pojęcia, jak smakują.