Makaron ze szparagami – prosty, szybki i pełen smaku

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto w pełni z niego korzystać. Mój ulubiony sposób na zielone szparagi to prosty makaron doskonale podkreślający smak tych warzyw. Sama potrawa jest szalenie prosta do przyrządzenie, a kluczem do sukcesu są jakościowe składniki.

Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami
fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Szparagi to bez wątpienia najbardziej wyczekiwane wiosenne warzywa. Mają delikatny smak i można przyrządzić je na wiele sposobów. Nie wymagają długiej obróbki termicznej ani wielu przypraw. Wystarczą jedynie sól, pieprz i oliwa bądź masło, aby w pełni wydobyć ich smak. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto z niego korzystać pełnymi garściami. Moim ulubionym sposobem na szparagi jest pasta z tymi warzywami.

Pappardelle ze szparagami

Szparagi najlepiej jeść solo bądź w daniach, w których mogą w pełni wybrzmieć. Dlatego tak bardzo lubię to danie – nie zawiera wielu składników, jest proste, szybkie i pozwala się delektować delikatnymi szparagami. Mała liczba komponentów powoduje, że należy postawić na jakościowe składniki. Szparagi obowiązkowo muszą być świeże i najlepiej dość cienkie. Makaron to koniecznie pappardelle – o szerokich, płaskich i długich wstążkach. Nie jest to makaron dostępny w każdym polskim sklepie, warto jednak poszukać. Do tego jeszcze potrzebne są masło, świeże jaja i pieprz. W zasadzie tylko tyle wystarczy, aby wykreować piękne i aromatyczne danie.

Pappardelle ze szparagami podaje się wyłącznie świeże, od razu po przyrządzeniu. Dobrze jest makaron i szparagi przyrządzać jednocześnie. Na koniec do gotowego dania na talerzach dodaje się świeże żółtko, które każdy indywidualnie powinien sam wmieszać w makaron – tak jadają Włosi. Żółtko zastępuje sos i odpowiada za kremową konsystencję.

Przeczytaj także: Panzanella – przepis na włoską sałatkę z pomidorów i grzanek



Makaron ze szparagami

PRZEPIS NA PAPPARDELLE ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
pęczek zielonych szparagów
ok. 200 g makaronu pappardelle
masło
2 świeże żółtka jaj
świeżo mielony pieprz
sól
natka pietruszki

  1. Szparagi umyj. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki. Odkrój kwieciste końcówki i odłóż na bok. Pozostałe części szparagów pokrój pod kątem na mniejsze kawałki.
  2. Gotuj pappardelle w osolonej wodzie.
  3. Rozgrzej na patelni sporą ilość masła. Dodaj pokrojone szparagi. Po około 3 minutach dodaj kwiatowe końcówki. Smaż ok. 8-10 aż szparagi będą miękkie. Na koniec posól.
  4. Gdy makaron będzie gotowy, dodaj go do szparagów i całość wymieszaj. Dopraw obficie świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Na osobnej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. Wyłóż pappardelle ze szparagami na talerze. Na każdej porcji ułóż świeże żółtko. Następnie polej je gorącym masłem z pietruszką (ok. 2-3 łyżki). Posyp świeżym pieprzem i podawaj od razu.
Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami
Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami
Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami
Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami
Makaron ze szparagami - Pappardelle ze szparagami

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Przyznam się, że nigdy nie jadłam szparagów. Nie mam pojęcia, jak smakują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.