Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy na Wielkanoc, niemal zawsze jednak w składzie są jajka. Nie inaczej jest w przypadku włoskiego przysmaku. Torta Pasqualina to wytrawne ciasto ze szpinakiem i jajkami właśnie. Poznajcie ten wielkanocny specjał.
Torta Pasqualina to rodzaj wytrawnej tarty czy też placka prosto z Włoch. Jest to danie tradycyjnie przyrządzane na Wielkanoc ze szpinakiem i jajkami. Szpinakowe nadzienie jest otulone kruchym ciastem, choć niektórzy zastępują je ciastem francuskim. Kluczowe jednak jest to, co dzieje się w środku, a tam szpinak jest połączony z serem i uzupełniony o całe jaja. To ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale przy okazji znakomicie się prezentuje na wielkanocnym stole.
Wielkanocny przysmak
Niewątpliwą zaletą tego wielkanocnego włoskiego ciasta jest prostota jego wykonania. Można też wprowadzać małe modyfikacje nadzienia. Przykładowo ser ricotta z przepisu można zastąpić kremowym serkiem kanapkowym typu Philadelfia. Do tego do szpinaku można dodać czosnek bądź podsmażoną cebulkę. Na początku jednak warto wykonać ten przysmak według oryginalnego przepisu, a później modyfikować go wedle własnych upodobań.
Przeczytaj także: Deviled eggs – przepis na faszerowane jajka z USA
PRZEPIS NA TORTA PASQUALINA
KRUCHY SPÓD
2 i 1/2 szklanki mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
90 ml zimnej wody
WYPEŁNIENIE
500 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
250 g ricotty
35 g startego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 roztrzepane jajko
4 jajka
- Zagnieć ciasto na spód. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Przygotuj wypełnienie. Zamrożony szpinak wrzuć do rondla i gotuj aż cała woda odparuj. Dodaj łyżkę oliwy, a następnie ricottę, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu często mieszając aż składniki stworzą jednolitą, kremową masę bez wody.
- Po zdjęciu z gazu dodaj parmezan i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa będzie już ostudzona, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią foremkę o średnicy ok. 20-23 cm.
- Przełóż do środka masę szpinakową. Zrób cztery zagłębienia w nadzieniu i wbij do nich jajka.
- Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim szpinak z jajkami. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi pozawijaj. Posmaruj wierzch mieszanką mleka i roztrzepanego żółtka.
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed krojeniem odczekaj co najmniej kilkanaście minut.
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood