Boston cream pie – przepis na ciasto z Bostonu

Kuchnia amerykańska obfituje w liczne ciasta i desery. Jednym z klasycznych wypieków jest Boston cream pie. Zgodnie z nazwą ciasto narodziło się w Bostonie i składa się z trzech elementów. Poznajcie oryginalny przepis.

Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu
fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Jednym z klasycznych deserów kuchni amerykańskiej jest Boston cream pie. Jest to ciasto składające się z trzech elementów: biszkoptu, kremu i czekoladowej polewy.

Boston cream pie: historia

Przepis na Boston cream pie narodził się w drugiej połowie XIX wieku – zgodnie z nazwą – w Bostonie, najprawdopodobniej w hotelu Parker House. Jak podaje właściciel obiektu, miał je wykreować w 1881 roku Francuz, Raelyn. Był on szefem hotelowej kuchni w latach 1865-1881. Swój przepis miał stworzyć, wychodząc od innego popularnego wówczas wypieku – American pudding-cake. Do swojego ciasta na bazie biszkoptu z gęstym kremem dodał polewę czekoladową, co w owych czasach było zupełną nowością. To sprawiło, że ciasto z hotelu Parker House szybko zyskiwało na popularności.

Nazwa Boston cream pie pojawiła się po raz pierwszy w książce kucharskiej z 1878 r. Jednak przepis jaki znamy współcześnie, został spisany w 1887 roku. We wcześniejszych wersjach do wypieku dodawano migdały i rum, których teraz już nie ma w przepisie na Boston cream pie.

Dziś Boston cream pie jest oficjalnym deserem stanu Massachusetts i cieszy się niesłabnącą popularnością. Samo przyrządzenie tego ciasta można określić jako średnio trudne i wymaga nieco cierpliwości. Wysiłek jednak się zdecydowanie opłaca. Lekki biszkopt, gęsty, kremowy środek i wieńcząca całość czekolada to kompozycja idealna.

Przeczytaj także: Sernik nowojorski – przepis na klasyczny amerykański deser



Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu

PRZEPIS NA BOSTON CREAM PIE

BISZKOPT
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
3 łyżki mleka
szczypta soli


KREM
6 żółtek
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
2 łyżki masła

POLEWA

ok. 120 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
1/2 szklanki śmietanki 30%

Uwagi! Szklanka ma u mnie 250 ml pojemności. Biszkopt piekłam w foremkach o średnicy 23 cm. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Powinniśmy go włożyć na co najmniej dwie godziny do lodówki przed przełożeniem biszkoptu, ale najlepiej na 24 godziny. Biszkopt przed pokryciem kremem można delikatnie nasączyć.

Przygotowanie kremu:

  1. W rondlu zagotuj mleko ze śmietanką. Między czasie wymieszaj trzepaczką żółtka z cukrem i mąką.
  2. Do masy jajecznej dodaj gorące mleko ze śmietaną, aby zahartować jajka. Po czym całość przelej do rondla. Gotuj na średnim ogniu aż pojawią się bąbelki. Cały czas energicznie mieszaj.
  3. Zestaw z ognia i dodaj masło. Mieszaj aż masło połączy się z masą.
  4. Przecedź krem przez sitko o małych oczkach, aby unikną grudek.
  5. Na powierzchni kremu połóż folię spożywczą. Po przestudzenie włóż misę z kremem do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dwie foremki natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść w rondlu.
  3. Weź trzy jajka i oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj dwa całe jaja oraz 1/2 szklanki cukru. Ucieraj na wysokich obrotach przez ok. 3-5 minut aż masa będzie gładka i biała.
  4. W osobnej misce zacznij ubijać białka. Gdy białka zaczną się pienić dodaj pozostały cukier. Ubijaj aż wytworzy się gęsta, lśniąca i elastyczna piana, przy czym nie powinna być sztywna.
  5. Przekładaj partiami pianę z białek do utartych jajek i delikatnie wymieszaj całość.
  6. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj delikatnie.
  7. Do rozpuszczonego i ostudzonego masła dodaj mleko, a następnie całość przelej do masy. Wymieszaj całość.
  8. Masę podziel w równych proporcjach do foremek.
  9. Piecz ok. 16-18 minut. Zanim wyjmiesz z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche.
  10. Odstaw do wystygnięcia.

Przygotowanie polewy:

Połam czekoladę i przełóż do rondla. Zalej śmietanką i podgrzewaj całość na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Gdy składniki połączą się w gładką masę zestaw z ognia.

Jeden biszkopt połóż na paterze. Na wierzch wyłóż krem i równomiernie rozprowadź na placku. Połóż drugi biszkopt i mocno dociśnij. Na wierzch wylej polewę czekoladową. Rozprowadź szpatułką polewę, pozwól jej swobodnie spływać po bokach ciasta.

Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu
Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu
Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu
Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu
Boston Cream Pie - przepis na ciasto z Bostonu


About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.