Deviled eggs to klasyczny przepis kuchni amerykańskiej na faszerowane jajka. To znakomita przekąska nie tylko na Wielkanoc, choć z pewnością sprawdzi się na święta. Łatwo dostępne składniki, prosty przepis i ciekawy smak to powód, dla którego potrawa ta cieszy się niesłabnąca popularnością.
Deviled eggs to prosta przystawka bądź przekąska z kuchni amerykańskiej. Jest to po prostu wersja dobrze znanych w naszym kraju jajek faszerowanych. Nazwa może się kojarzyć z czymś ostrym. Samo słowo „deviled” oznacza tyle co ostro przyprawiony i pochodzi od „devil”, czyli diabła. Okazuje się jednak, że nazwa wprowadza w błąd. Bowiem jajka te mają łagodny smak. Być może wywodzi się od skojarzenia z odbieranym jako gorący i ostry kolorem czerwonym. Bowiem deviled eggs posypuje się sproszkowaną papryką. Może to być zarówno papryka słodka, jak i ostra, ale też wędzona. Ta ostatnia ma ciekawy, wyrazisty smak, który dobrze się komponuje z jajkami. Sam przepis jest prosty, szybki i nie wymaga wymyślnych składników. Doskonale sprawdza się na Wielkanoc i inne święta, jak i jako codzienna przekąska.
Przeczytaj także: Sałatka Cobb – klasyk kuchni amerykańskiej
PRZEPIS NA DEVILED EGGS
6 dużych jaj
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz
wędzona lub słodka papryka w proszku
- Włóż jajka do rondla i zalej zimną wodą. Ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przełóż do lodowato zimnej wody.
- Obierz jajka i przekrój na pół. Żółtka przełóż do miski.
- Dodaj do żółtek majonez, musztardę, ocet, pieprz i sól. Wymieszaj na gładką masę.
- Łyżeczką napełnij białka jajek.
- Posyp z wierzchu sproszkowaną papryką.