Sałatka Cobb to popularna amerykańska potrawa serwowana zazwyczaj jako danie główne. Jest bowiem bardzo różnorodna, bogata w smaki i sycąca. Dlatego można ją jeść bez chleba czy innych dodatków. Obok sałatki Cesar to najpopularniejsza sałatka w Stanach Zjednoczonych. Poznajcie przepis, jest wyjątkowo prosty.
Sałatka Cobb (Cobb salad) narodziła się w Stanach Zjednoczonych, prawdopodobnie w 1937 roku, na pewno w restauracji Hollywood Brown Derby. Według jednej wersji pracujący do późna właściciel restauracji, Robert Cobb około północy wszedł do kuchni i włożył na talerz resztki jedzenia z całego dnia. Polał składniki sosem wykreowanym przez kucharza i tak, nieco z przypadku stworzył nowe dania. Inna wersja mówi, że autorem dania jest szef kuchni w owej restauracji. Miał ją przyrządzić już w 1929 roku, kiedy lokal powstał i zadedykował ją Cobbowi. Która wersja jest prawdziwa, dziś jest już prawdopodobnie bez znaczenia. Ważne, że sałatka Cobb zyskała wielką popularność i jest jednym z oryginalnych dań kuchni amerykańskiej. Do jej wykonania potrzeba całkiem sporo składników, ale co najważniejsze można nieco modyfikować skład i dostosowywać do własnych preferencji. Zawsze jednak w sałatce powinna się znaleźć sałata, najlepiej różne jej rodzaje, pomidory, jajka, kurczak, awokado i niebieski ser. Wedle uznania można też dodać kukurydzę, szynkę czy czerwoną cebulę. Poniżej znajdziecie najbardziej klasyczną wersję przepisu na sałatkę Cobb.
Przeczytaj także: Sałatka makaronowa z awokado – idealna na piknik i do pracy
PRZEPIS NA SAŁATKĘ COBB
sałata rzymska
sałata lodowa
1 dojrzałe awokado
1 pierś z kurczaka
3 duże jaja
3 duże pomidory
10 plastrów boczku
niebieski ser np. Roquefort lub gorgonzola
szczypiorek
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy dijon
pieprz i sól do samku
- Pierś z kurczaka oprósz solą oraz pieprzem i zgrilluj na patelni grillowej.
- Jajka ugotuj na twardo lub tak, aby żółtko było kremowe.
- Obsmaż boczek, tak aby stał się chrupki.
- Obierz i pokrój awokado w paski. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.
- Przygotuj duży talerz. Porwij sałatę i wyłóż nią cały talerz. Rozłóż pozostałe składniki.
- Posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
- W miseczce energicznie wymieszaj składniki na sos – olej, ocet i musztardę. Polej delikatnie sałatkę, resztę zostawiając w sosjerce.