Jeśli jakiś deser miałby symbolizować Nowy Jork, musiało to by być czarno-białe ciastko, czyli black and white cookie. Jest to słodki symbol Wielkiego Jabłka. Poznajcie jego historią oraz przepis, który każdy wykona z łatwością. Zamyka się w nim smak Ameryki.
Każdy, kto był w Nowym Jorku, wie że czarno-białe ciastka są na każdym rogu. Narodziły się w tym mieście i stały się jego cukierniczym symbolem. Zresztą jego kontrastowa powierzchnia dobrze oddaje różnorodność Nowego Jorku. Do tego jest to zwyczajnie pyszne ciastko, o miękkim wnętrzu i waniliowo-czekoladowej polewie. Black and white cookies są sporych rozmiarów, dlatego jedno spokojnie wystarczy za cały deser. Warto przyjrzeć się mu bliżej.
Ciastko z historią
Choć black and white cookies to produkt lokalny, typowo nowojorski, to są doskonale znane wszystkim Amerykanom. Pojawiły się choćby w jednym z odcinków serialu „Seinfeld” z lat 90. Tam Jerry uznał, że są one symbolem harmonii rasowej. Wątek ten podchwycił lata później prezydent Barack Obama, który również użył czarno-białego ciastka jako metafory rasowych relacji. Użył wówczas określenia “Unity Cookies.” Nie ma to jednak zbyt wiele wspólnego z historią samego ciastka.
Scena z serialu „Seinfeld”:
Pod koniec XIX wieku panowała moda na czarno-białe jedzenie i kolorystyczne kulinarne kontrasty, które panowały w kuchni dla elit. Szczególnie popularne były torty, w których białe i czarne warstwy się przeplatały. Dlatego w piekarniach i cukierniach dla mas zaczęto podchwycać ten trend. To właśnie wtedy na ulicach Nowego Jorku zaczęły się pojawiać duże, miękkie czarno-białe ciastka. Zanim się pojawiły pieczono zazwyczaj nieduże i kruche ciasteczka. Duże i miękkie, przypominające konsystencją ciasto, na przełomie XIX i XX wieku były swoistą nowością.
Prawdopodobnie pierwsze biało-czarne ciastko, jakim je znamy dziś, pojawiło się na początku XX wieku w Utica nieopodal Nowego Jorku w piekarni Hemstrought’s Bakery. Tam były nazywane “pół księżycami”.
Inna wersja głosi, że powstały w piekarni założonej w 1902 roku o nazwie Glaser’s Bake Shop. Niestety została ona zamknięta w 2018 roku po ponad 100 latach działalności.
Jest jeszcze jedna teoria na temat powstania ciastek. Miały zostać przyrządzone w Zaro’s Bakery ok. 1940 roku. Pewna biedna klientka przyszła z dwojgiem dzieci. Było ją stać tylko na jedno ciastko, jednak dzieci się kłóciły o jego smak. Jedno chciało z białym lukrem, drugie z czarnym. Cukiernik miał zażegnać kłótnię, lukrując ciastko w połowie jedną polewą, w połowie drugą. Czy tak było faktycznie? Tego pewnie już nie dojdziemy. Jedno jest pewne, na początku XX wieku black and white cookies były już w Nowym Jorku i ich popularność rosła.
Rosnąca popularność czarno-białych ciastek wynikała też z faktu, że były relatywnie tanie do przyrządzenia. A przy tym szybkie, samo pieczenie to 10-15 minut.
Współcześnie każda piekarnia robi je nieco inaczej. Można powiedzieć, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na te ciastka. Niektóre piekarnie dodają aromat migdałowy, inne skórkę z cytryny. Są i takie, które najpierw pokrywają ciastka cieniutką warstwą marmolady morelowej, a dopiero później czarno-białym lukrem. Ja wam proponuję wersję, która wydaje się najbardziej klasyczna, a zarazem najprostsza w przygotowaniu.
Przeczytaj także: Nowojorskie bajgle z serkiem i łososiem – jak powstały, co powinny zawierać?
PRZEPIS NA BLACK AND WHITE COOKIES
8 łyżek masła miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki maślanki
1 i ¾ szklanki mąki
LUKIER:
1 łyżka syropu kukurydzianego lub syropu cukrowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 2 szklanek cukru pudru
gorąca woda
50 g roztopionej czekolady
1 łyżka kakao
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej.
- Dodaj pozostałe składniki, cały czas mieszając.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sporych odstępach nakładaj masę. Najlepiej robić to rękawem cukierniczym lub łyżką do lodów. Ciastko powinno mieć kształt spłaszczonej kulki. (Nie przejmuj się, jeśli finalnie nie wyjdą idealnie okrągłe.)
- Piecz ok. 12-15 min. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj lukier. Wsyp do miski cukier puder. Dodaj syrop i wanilię. Następnie wlewaj odrobinę gorącej wody i mieszaj trzepaczką. Lukier nie powinien być zbyt ciekły, aby nie spływał z ciastek, a jednocześnie na tyle rzadki, aby dało się go rozprowadzić.
- Biały lukier nałóż na połowę ciastka. UWAGA: lukruje się płaską stronę ciastek. Inaczej lukier będzie spływał.
- Do pozostałego lukru dodaj rozpuszczoną czekoladę i kakao. Wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę gorącej wody. Rozprowadź na drugiej połowie ciastek.
- Odstaw do stwardnienia lukru.
Ależ pięknie i klasycznie się prezentują! Ale że u nas słodkości tylko w weekendy to chwilę jeszcze trzeba poczekać na ich upieczenie 🙂