Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka – nowojorski klasyk

Jeśli jakiś deser miałby symbolizować Nowy Jork, musiało to by być czarno-białe ciastko, czyli black and white cookie. Jest to słodki symbol Wielkiego Jabłka. Poznajcie jego historią oraz przepis, który każdy wykona z łatwością. Zamyka się w nim smak Ameryki.


 

Każdy, kto był w Nowym Jorku, wie że czarno-białe ciastka są na każdym rogu. Narodziły się w tym mieście i stały się jego cukierniczym symbolem. Zresztą jego kontrastowa powierzchnia dobrze oddaje różnorodność Nowego Jorku. Do tego jest to zwyczajnie pyszne ciastko, o miękkim wnętrzu i waniliowo-czekoladowej polewie. Black and white cookies są sporych rozmiarów, dlatego jedno spokojnie wystarczy za cały deser. Warto przyjrzeć się mu bliżej.



Ciastko z historią

Choć black and white cookies to produkt lokalny, typowo nowojorski, to są doskonale znane wszystkim Amerykanom. Pojawiły się choćby w jednym z odcinków serialu „Seinfeld” z lat 90. Tam Jerry uznał, że są one symbolem harmonii rasowej. Wątek ten podchwycił lata później prezydent Barack Obama, który również użył czarno-białego ciastka jako metafory rasowych relacji. Użył wówczas określenia “Unity Cookies.” Nie ma to jednak zbyt wiele wspólnego z historią samego ciastka.

Scena z serialu „Seinfeld”:

Pod koniec XIX wieku panowała moda na czarno-białe jedzenie i kolorystyczne kulinarne kontrasty, które panowały w kuchni dla elit. Szczególnie popularne były torty, w których białe i czarne warstwy się przeplatały. Dlatego w piekarniach i cukierniach dla mas zaczęto podchwycać ten trend. To właśnie wtedy na ulicach Nowego Jorku zaczęły się pojawiać duże, miękkie czarno-białe ciastka. Zanim się pojawiły pieczono zazwyczaj nieduże i kruche ciasteczka. Duże i miękkie, przypominające konsystencją ciasto, na przełomie XIX i XX wieku były swoistą nowością.

Prawdopodobnie pierwsze biało-czarne ciastko, jakim je znamy dziś, pojawiło się na początku XX wieku w Utica nieopodal Nowego Jorku w piekarni Hemstrought’s Bakery. Tam były nazywane “pół księżycami”.

Inna wersja głosi, że powstały w piekarni założonej w 1902 roku o nazwie Glaser’s Bake Shop. Niestety została ona zamknięta w 2018 roku po ponad 100 latach działalności.

Jest jeszcze jedna teoria na temat powstania ciastek. Miały zostać przyrządzone w Zaro’s Bakery ok. 1940 roku. Pewna biedna klientka przyszła z dwojgiem dzieci. Było ją stać tylko na jedno ciastko, jednak dzieci się kłóciły o jego smak. Jedno chciało z białym lukrem, drugie z czarnym. Cukiernik miał zażegnać kłótnię, lukrując ciastko w połowie jedną polewą, w połowie drugą. Czy tak było faktycznie? Tego pewnie już nie dojdziemy. Jedno jest pewne, na początku XX wieku black and white cookies były już w Nowym Jorku i ich popularność rosła.

Rosnąca popularność czarno-białych ciastek wynikała też z faktu, że były relatywnie tanie do przyrządzenia. A przy tym szybkie, samo pieczenie to 10-15 minut.

Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka - nowojorski klasyk

Współcześnie każda piekarnia robi je nieco inaczej. Można powiedzieć, że nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na te ciastka. Niektóre piekarnie dodają aromat migdałowy, inne skórkę z cytryny. Są i takie, które najpierw pokrywają ciastka cieniutką warstwą marmolady morelowej, a dopiero później czarno-białym lukrem. Ja wam proponuję wersję, która wydaje się najbardziej klasyczna, a zarazem najprostsza w przygotowaniu.

Przeczytaj także: Nowojorskie bajgle z serkiem i łososiem – jak powstały, co powinny zawierać?



PRZEPIS NA BLACK AND WHITE COOKIES

8 łyżek masła miękkiego masła
1/4 szklanki cukru 

2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki maślanki
1 i ¾ szklanki mąki
LUKIER:
1 łyżka syropu kukurydzianego lub syropu cukrowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

ok. 2 szklanek cukru pudru 
gorąca woda
50 g roztopionej czekolady
1 łyżka kakao

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej.
  3. Dodaj pozostałe składniki, cały czas mieszając.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sporych odstępach nakładaj masę. Najlepiej robić to rękawem cukierniczym lub łyżką do lodów. Ciastko powinno mieć kształt spłaszczonej kulki. (Nie przejmuj się, jeśli finalnie nie wyjdą idealnie okrągłe.)
  5. Piecz ok. 12-15 min. Odstaw do wystygnięcia.
  6. Przygotuj lukier. Wsyp do  miski cukier puder. Dodaj syrop i wanilię. Następnie wlewaj odrobinę gorącej wody i mieszaj trzepaczką. Lukier nie powinien być zbyt ciekły, aby nie spływał z ciastek, a jednocześnie na tyle rzadki, aby dało się go rozprowadzić.
  7. Biały lukier nałóż na połowę ciastka. UWAGA: lukruje się płaską stronę ciastek. Inaczej lukier będzie spływał.
  8. Do pozostałego lukru dodaj rozpuszczoną czekoladę i kakao. Wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę gorącej wody. Rozprowadź na drugiej połowie ciastek.
  9. Odstaw do stwardnienia lukru.

Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka - nowojorski klasyk

Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka - nowojorski klasyk

Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka - nowojorski klasyk

Black and white cookies, czyli biało-czarne ciastka - nowojorski klasykSmacznegoZdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Ależ pięknie i klasycznie się prezentują! Ale że u nas słodkości tylko w weekendy to chwilę jeszcze trzeba poczekać na ich upieczenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.