Ta sałatka to znakomity sposób na zapewnienie sobie kompletu witamin. Do tego przyjemnie chrupie pod zębami i jest wyjątkowo smaczna. Wyróżniającym ją składnikiem jest koper włoski stosunkowo rzadko wykorzystywany w polskiej kuchni. Tymczasem ma wiele zalet smakowych. Poznajcie ten wyjątkowy przepis.
Chrupiąca sałatka z koprem włoskim to znakomita potrawa sama w sobie, jak i świetny dodatek do wszelkich mięs. Ma bogaty i z różnicowany smak, jest świeża, lekka i prosta w przygotowaniu. Co istotne, można modyfikować jej smak, w zależności od dostępnych składników i indywidualnych upodobań. Można przykładowo pominąć cebulę, ale lepiej nie rezygnować z kopru włoskiego. Jest on w dużej mierze odpowiedzialny za ogólny smak. Sałatka stanowi doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin i składników mineralnych. Do tego jej przyrządzenie jest niezwykle proste. W zasadzie wystarczy posiekać wszystkie składniki i wymieszać. Najlepiej przyrządzić ją tuż przed podaniem, wówczas jest przyjemnie chrupka.
Przeczytaj także: Sałatka Cobb – klasyk kuchni amerykańskiej
PRZEPIS NA CHRUPIĄCĄ SAŁATKĘ Z KOPREM WŁOSKIM
1 ogórek
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 koper włoski
6 rzodkiewek
pęczek koperku
pęczek pietruszki
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
sól
- Obierz ogórka i przekrój na pół. Usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki.
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie półksiężyce. Koper obierz z zewnętrznych łupin i przekrój na pół i pokrój cienko.
- Obierz marchewki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Rzodkiewki pokrój w ćwiartki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Do warzyw dodaj oliwę, ocet, cukier i sól. Wymieszaj całość.
- Przed podaniem posyp z wierzchu świeżą pietruszką.