Wegańskie mini burgery z ciecierzycy – idealne na przyjęcia

Wegańskie mini burgery z ciecierzycy i batatów to zdrowa przekąska w sam raz na przyjęcia. A w sezonie zimowo-karnawałowym nie brakuje okazji do spotkań. Ta przystawka będzie wręcz idealna. Stanowi znakomitą odskocznię od ciężkich zazwyczaj przystawek. Zatem poznajcie przepis na najlepsze mini burgery z ciecierzycy z kremem z awokado.

Wegańskie mini burgery z ciecierzycy i z kremem z awokado
 

Choć nie jestem weganką, to dość często sięgam po wegańskie przepisy. Pozwalają odpocząć od ciężkich potraw z produktów zwierzęcych, będąc zdrową i wyjątkowo smaczną odmianą. Gdy zapraszam do swojego domu gości, zawsze staram się, żeby choć jedna potrawa na stole była wegańska i nie robię tego jedynie z myślą o moich znajomych weganinach. Każdy powinien wprowadzać jak najwięcej potraw opartych o warzywa do swojej diety. Przyznam jednak, że wielkim wyzwaniem były dla mnie wegańskie przystawki, które nie ocierałyby się o kulinarną nudę. Po długich poszukiwaniach i eksperymentach udało mi się opracować kilka przepisów. Jednym z nich są mini burgery z ciecierzycy i batatów z kremem z awokado. Nazwa buregr w odniesieniu do potrawy wegańskiej, może nie jest najszczęśliwsza, ale na razie nie udało mi się znaleźć lepszej. Niemniej jest to wbrew skomplikowanemu opisowi dość prosta do wykonania przystawka. Świetnie smakuje, a do tego znakomicie się prezentuje na stole, co w czasie przyjęć wcale nie jest bez znaczenia. Przekonajcie się sami. Oto przepis na najlepsze mini burgery z ciecierzycy z kremem z awokado.



PRZEPIS NA MINI BURGERY Z CIECIERZYCY Z KREMEM Z AWOKADO

Puszka ciecierzycy (400 g)
1/4 szklanki mąki
1 batat średniej wielkości
Garść świeżej kolendry
1/2 cytryny
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
Sól i pieprz
Płatki chili
ok. 1/4 szklanki zimnej wody
1 dojrzałe awokado
1 limonka
kiełki lub zioła na przybranie

  1. Obierz batata i pokrój w grubą kostkę. Gotuj przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie aż zmięknie.
  2. Odsącz i wypłucz ciecierzycę. Przełóż do blendera.
  3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Dodaj do ciecierzycy wraz z pozostałymi składnikami: mąką, kolendrą, ugotowanym batatem.
  4. Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj do pozostałych składników. Dopraw kminkiem, solą, pieprzem i płatkami chili. Tych ostatnich dodaj wedle uznania. Na koniec dodaj wodę i wszystko zblenduj. Konsystencja nie powinna być zbyt gładka, kilka grudek jest mile widzianych.
  5. Z masy formuj w rękach małe krążki. Żeby masa nie lepiła się do palców, zmocz ręce. Rozłóż burgery na natłuszczonej blasze.
  6. Piecz przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Zrób krem z awokado. Obierz i pokrój awokado. Przełóż do blendera. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz do smaku oraz 4-5 zimnej wody. Zblenduj na gładką masę.
  8. Gdy mini burgery ostygną, dodaj łyżeczkę kremu na wierzch i przystrój kiełkami lub ziołami. Ja użyłam kiełków jarmużu.

Wegańskie mini burgery z ciecierzycy i z kremem z awokadoWegańskie mini burgery z ciecierzycy i z kremem z awokado

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.