Wegańskie mini burgery z ciecierzycy i batatów to zdrowa przekąska w sam raz na przyjęcia. A w sezonie zimowo-karnawałowym nie brakuje okazji do spotkań. Ta przystawka będzie wręcz idealna. Stanowi znakomitą odskocznię od ciężkich zazwyczaj przystawek. Zatem poznajcie przepis na najlepsze mini burgery z ciecierzycy z kremem z awokado.
Choć nie jestem weganką, to dość często sięgam po wegańskie przepisy. Pozwalają odpocząć od ciężkich potraw z produktów zwierzęcych, będąc zdrową i wyjątkowo smaczną odmianą. Gdy zapraszam do swojego domu gości, zawsze staram się, żeby choć jedna potrawa na stole była wegańska i nie robię tego jedynie z myślą o moich znajomych weganinach. Każdy powinien wprowadzać jak najwięcej potraw opartych o warzywa do swojej diety. Przyznam jednak, że wielkim wyzwaniem były dla mnie wegańskie przystawki, które nie ocierałyby się o kulinarną nudę. Po długich poszukiwaniach i eksperymentach udało mi się opracować kilka przepisów. Jednym z nich są mini burgery z ciecierzycy i batatów z kremem z awokado. Nazwa buregr w odniesieniu do potrawy wegańskiej, może nie jest najszczęśliwsza, ale na razie nie udało mi się znaleźć lepszej. Niemniej jest to wbrew skomplikowanemu opisowi dość prosta do wykonania przystawka. Świetnie smakuje, a do tego znakomicie się prezentuje na stole, co w czasie przyjęć wcale nie jest bez znaczenia. Przekonajcie się sami. Oto przepis na najlepsze mini burgery z ciecierzycy z kremem z awokado.
PRZEPIS NA MINI BURGERY Z CIECIERZYCY Z KREMEM Z AWOKADO
Puszka ciecierzycy (400 g)
1/4 szklanki mąki
1 batat średniej wielkości
Garść świeżej kolendry
1/2 cytryny
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
Sól i pieprz
Płatki chili
ok. 1/4 szklanki zimnej wody
1 dojrzałe awokado
1 limonka
kiełki lub zioła na przybranie
- Obierz batata i pokrój w grubą kostkę. Gotuj przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie aż zmięknie.
- Odsącz i wypłucz ciecierzycę. Przełóż do blendera.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Dodaj do ciecierzycy wraz z pozostałymi składnikami: mąką, kolendrą, ugotowanym batatem.
- Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj do pozostałych składników. Dopraw kminkiem, solą, pieprzem i płatkami chili. Tych ostatnich dodaj wedle uznania. Na koniec dodaj wodę i wszystko zblenduj. Konsystencja nie powinna być zbyt gładka, kilka grudek jest mile widzianych.
- Z masy formuj w rękach małe krążki. Żeby masa nie lepiła się do palców, zmocz ręce. Rozłóż burgery na natłuszczonej blasze.
- Piecz przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zrób krem z awokado. Obierz i pokrój awokado. Przełóż do blendera. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz do smaku oraz 4-5 zimnej wody. Zblenduj na gładką masę.
- Gdy mini burgery ostygną, dodaj łyżeczkę kremu na wierzch i przystrój kiełkami lub ziołami. Ja użyłam kiełków jarmużu.