Panzanella to włoska sałatka, której podstawą są dojrzałe pomidory i grzanki. Narodziła się z oszczędności. Stanowiła bowiem sposób na wykorzystanie suchego chleba. We współczesnych wariacjach można ją spotkać dodatkowo z ogórkami czy mozzarellą. Ja jednak najbardziej lubią klasyczną, jedynie z pomidorami i grzankami. Cały sekret kryje się w składnikach.
Panzanella to prosta i pyszna sałatka, która świetnie smakuje sama oraz jako dodatek do mięs. Tak jak wiele potraw, narodziła się z potrzeby. W czasach kiedy do pieczywa nie dodawano utrwalaczy, które przedłużają ich świeżość o całe tygodnie, chleb zsychał się dość szybko. Włoskie, a dokładnie toskańskie gospodynie zaczęły więc z czerstwych bochenków robić grzanki i łączyć je z dojrzałymi pomidorami oraz sosem. Tak powstało danie, które do dziś jest we Włoszech i na cały świecie uwielbiane. Podstawą panzanelli jest oczywiście chleb. Najlepszy będzie wiejski, tradycyjny, ale może być też ciabata. Odpadają natomiast bagietki i bułki o podobnej, luźnej strukturze. Wiele włoskich gospodyń odcina skórki, jednak warto je zostawić. Zyskujemy wówczas większą chrupkość i zróżnicowanie tekstur.
Kolejny ze składników panzanelli to pomidory. Muszą być dojrzałe, słodkie. Warto przy tym pomieszać czerwone z żółtymi i koktajlowymi. Wówczas uzyskamy większą różnorodność zarówno smakową jak i wizualną. Pozostałe tradycyjne składniki sałatki to bazylia, oliwa z oliwek, czosnek i czerwona cebula. Bywa, że jeszcze dodaje się anchois, rzadziej mozzarellę. Ser ten jednak można spotkać w wielu współczesnych odmianach panzarelli, podobnie jak ogórki, paprykę, a nawet seler. Według mnie warto najpierw spróbować tradycyjnej wersji, która jest po prostu pyszna.
Przeczytaj także: Chrupiąca sałatka z koprem włoskim – przepis
PRZEPIS NA SAŁATKĘ PANZANELLĘ
1 kg mieszanych pomidorów (czerwone, żółte, koktajlowe)
ok. 300 g suchego chleba wiejskiego lub ciabatta
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
garść świeżych liści bazylii
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu winnego
pieprz
- Do panzanelli najlepszy jest suchy chleb. Pokrój go w kostki i w piekarniku bądź na patelni opiecz z dodatkiem oliwy, tworząc grzanki. Odstaw do wystygnięcia.
- Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Przełóż je do dużej miski.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przetrzyj na prasce do czosnku i razem z cebulą przełóż do osobnej miseczki.
- Dodaj oliwę, ocet, musztardę i pieprz. Mieszaj energicznie aż składniki się połączą.
- Do pomidorów dodaj grzanki i posiekaną bazylię. Dodaj sos i wymieszaj dokładnie.
- Sól nie jest konieczna, ale możesz ją dodać do smaku. Sałatkę najlepiej podawać po kilkunastu minutach. Przed nałożeniem na talerze warto ją przemieszać.