Boże Narodzenie kojarzy się przede wszystkim z pierniczkami. Jednak tradycyjnych przepisów na ciasteczka jest znacznie więcej. Wśród nich są kruche Cranberry Noels z żurawiną i pistacjami, które spopularyzowała Martha Stewart. Zdecydowanie są warte uwagi.
Świąteczne ciasteczka zazwyczaj kojarzą się z korzennymi przyprawami i lukrowanymi dekoracjami. Są też jednak i takie, które są pozbawione tych elementów. Doskonałym przykładem są ciasteczka znane pod nazwą Cranberry Noel, co w dosłownym tłumaczenie oznacza tyle co świąteczna żurawina. Wywodzą się one z kuchni angielskiej i jakiś czas temu zostały spopularyzowane w USA przez Marthę Stewart. Są to po prostu kruche, maślane ciasteczka z tytułową żurawiną i pistacjami. Prezentują się i smakują doskonale, a przy tym nie są zbyt skomplikowane. Martha Stewart sugeruje, że pistacje można zamienić pekanami, ale w oryginalnej wersji są zdecydowanie bardziej świąteczne.
Szykując się do przyrządzenia tych ciasteczek, należy kupić prawdziwe, 80-proc. masło. Lepiej unikać wszelkich wyrobów masłopodobnych, jak i tych rekomendowanych do pieczenia. Ponadto samo ciasto najlepiej przygotować wcześniej, aby miało możliwość porządnie się schłodzić w lodówce.
Przeczytaj także: Ciasteczka na prezent. Najlepsze chocolate chip cookies
PRZEPIS NA CRANBERRY NOEL
200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
50 g suszonej żurawiny
50 gram pistacji
- Żurawinę i pistacje drobno posiekaj.
- Miękkie, ale jeszcze zimne masło przełóż do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj mikserem. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie zagnieć.
- Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
- Ciasto powinno być twarde. Powinno być w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyjmij ciasto, rozwiń z foli i krój w plasterki ok. 0,5 cm bardzo ostrym nożem. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz 10 min.