Jesień to sezon na jabłka. Warto to wykorzystać i przyrządzić z nimi ciasto. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną szarlotkę, koniecznie wypróbujcie crostatę. Jest to rodzaj rustykalnej tarty wywodzącej się z Włoch. Jest prosta w wykonaniu i bogata w smaku, w sam raz na jesienne wieczory.
Francuzi mają tartę, a Włosi mają crostatę. Oba terminy oznaczają mniej więcej to samo – rodzaj placka na kruchym spodzie. Crostat jest przy tym bardziej rustykalna, nie musi być tak starannie przyozdobiona, co czyni ją znakomitym deserem na niezobowiązujące spotkania w gronie najbliższych. Choć istnieje wiele wariacji na jej temat, to na jesień idealna jest wersja z jabłkami. Pozwala wykorzystać to, co o tej porze roku najlepsze. Do tego stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Do tej crostaty z jabłkami i kruszonką nie potrzebna jest specjalna foremka, a jedynie blacha do pieczenia. Placek się rozwałkowuje, a następnie zawija brzegi formując kształt. Dzięki temu zawsze jest inna i nieco nieprzewidywalna.
Przeczytaj także: Tarta Tatin – przepis na francuskie ciasto z jabłkami
PRZEPIS NA CROSTATĘ Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
ok. 1-1,5 kg jabłek
1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
KRUSZONKA
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki przyprawy korzennej
4 łyżeczki masła
- Składniki na ciasto zagnieć. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażalnika do następnego pieczenia. Drugą włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Jabłka obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- Przygotuj kruszonkę, łącząc wszystkie składniki. Można to zrobić w robocie kuchennym. Ciasto powinno przypominać grudkowaty piasek.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż na blachę. Na środku rozłóż jabłka, zostawiając kilka centymetrów wolnego ciasta po brzegach. Posyp jabłka obficie kruszonką. Zawiń boki ciasta, formując koło.
- Piecz ok. 20-25 minut.
super wpis