Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

Ta tarta to klasyczny szwajcarski wypiek. W kruchym cieście zamknięte są karmelizowane orzechy włoskie. Ciasto to można spotkać pod dwiema nazwami Bündner Nusstorte lub Engadiner Nusstorte. Jeśli tak jak ja, macie nadmiar orzechów, to jest doskonały sposób na ich wykorzystanie. Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

 

Engadiner Nusstorte – tarta z karmelizowanymi orzechami – to klasyk kuchni szwajcarskiej. Przyznam jednak, że poznałam go bliżej dopiero niedawno, gdy weszłam w posiadanie dużej ilości orzechów włoskich, z którymi nie do końca wiedziałam, co zrobić. A podstawą tego ciasta są właśnie orzechy. One stanowią wręcz esencję tarty. Są karmelizowane i otoczone klasycznym, kruchym ciastem. Dopiero później przekonałam się, że tarta stanowi tradycyjny wypiek szwajcarski, a dokładnie pochodzi z kantonu Gryzonii. 

Co zrobić z orzechami włoskimi?

Tarta z karmelizowanymi orzechami jaką ją znamy dzisiaj narodziła się w latach 20., choć różne wersje tego ciasta znane były już znacznie wcześniej. Przy czym w starszych przepisach najczęściej orzechy były mieszane razem z ciastem. Z kolei we współczesnej wersji są elementem nadzienia. Za twórcę Engadiner Nusstorte uważa się mieszkańca doliny Engandia (stąd pierwszy człon nazwy), piekarza Fausta Pulta. Szwajcarzy podają nawet dokładny rok narodzin ciasta – 1926. 

Przedmiotem pewnej debaty jest obecność orzechów włoskich w cieście. W końcu nie rosną one w Szwajcarii. Prawdopodobnie ich obecność zawdzięcza się wymianie z Francją bądź Włochami. Dopiero jednak szwajcarscy piekarze wymyślili, jak najlepiej wykorzystać orzechy włoskie. 

Nie tylko smak przesądza o popularności tarty z karmelizowanymi orzechami. Istotna jest także trwałość tego ciasta. Można je trzymać nawet kilka miesięcy, a do tego jest bardzo sycące. Poznajcie zatem przepis na klasyczną, szwajcarską tartę z karmelizowanymi orzechami włoskimi. 

Przeczytaj także: Pecan pie, czyli ciasto z pekanów. Klasyczny amerykański przysmak

PRZEPIS NA TARTĘ Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

KRUCHY SPÓD
2 i 1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
175 g masła
1 jajko
szczypta soli
NADZIENIE
300 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany 30%
2 łyżki miodu

  1. Zagnieć wszystkie składniki na kruchy spód. Zawiń w folię i wstaw co najmniej an 30 minut do lodówki.
  2. W dużym rondlu o grubym dnie gotuj cukier i wodę aż cukier się skarmelizuje i nabierze złocisto-brązowego koloru. 
  3. Zmniejsz ogień pod karmelem i wlej śmietankę, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj posiekane orzechy. Gotuj przez kilka minut. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj. 
  4. Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Rozwałkuj jeden z placków i wyłóż nim lekko natłuszczoną foremkę o średnicy ok. 23-26 cm. 
  5. Przełóż masę orzechową do foremki. Rozwałkuj pozostałą część ciasta na okrągły placek i przykryj nim całość. 
  6. Pozawijaj brzegi i lekko pozakłuwaj wierzch ciasta. 
  7. Piecz w 200 stopniach prze ok. 35-40 minut. 
  8. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

Orzechowa tarta ze Szwajcarii, czyli Engadiner Nusstorte

SmacznegoZdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.