Czy może być lepszy sposób na okazanie drugiej osobie uczuć w Walentynki (jak i w każdy inny dzień) niż specjalny wypiek? Ta tarta owocowa nie tylko wygląda jak serce podane na talerzu, ale przy także znakomicie smakuje. Przy tym wszystkim jest zaskakująco prosta do wykonania. Zatem do dzieła!
Masz już dość typowych walentynkowych prezentów – pluszaków, kubków z romantycznym napisem czy czekoladek? W tym roku możesz podarować ukochanej osobie coś bardziej od serca. Choć to ciasto powstało z myślą o Walentynkach, to sprawdzi się na wiele innych okazji, jak i na co dzień. Można je upiec z myślą o naszej drugiej połówce, ale też rodzicach, przyjaciołach, dzieciach czy każdej innej osobie, która jest dla nas ważna. Chyba nie muszę tego wątku bardziej rozwijać, wystarczy spojrzeć na tę tartę. Owocowe wnętrze zakrywają piękne, kruche serduszka. O ile ma się foremkę do wycinania serduszek, jest ona banalnie łatwa do wykonania. Co też istotne, jest to stosunkowo lekkie ciasto, nie narażamy zatem ukochanej osoby na dodatkowe kilogramy. Krótko mówiąc, przyjemne z pożytecznym. Zabierajmy się zatem do pieczenia.
TARTA OWOCOWA NA WALENTYNKI
2 i 1/2 szklanki mąki
250 g masła
3 łyżeczki cukru
1/4 szklanki zimnej wody
szczypta soli
WYPEŁNIENIE:
1 kg mrożonych owoców jagodowych
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Zagnieć ciasto z mąki, masła, 3 łyżeczek cukru, soli i zimnej wody. Podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
- Wybierz takie mrożone owoce, jakie lubisz. Najlepsze będą truskawki, wiśnie, maliny, bądź miks owoców jagodowych. Włóż je do garnka wsyp cukier, ekstrakt z wanilii i gotuj aż owoce się roztopią i będę miękkie. Często mieszaj. W trakcie gotowania uwolni się sporo płynu. Po ok. 15 minutach gotowania dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
- Natłuść foremkę do tarty. Wyjmij pierwszą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do foremki. Przestudzone owoce wyłóż na ciasto i równomiernie rozprowadź.
- Wyjmij drugą połówkę ciasta z lodówki i również cienko rozwałkuj. Wytnij za pomocą foremki serduszka. Układaj serduszka zaczynając od brzegu, tak jak na zdjęciu. Na środku możesz położyć mniejsze serduszko.
- Dociśnij widelcem brzegi ciasta i ewentualnie obetnij jego nadmiar. Możesz lekko oprószyć ciasto z wierzchu cukrem. Włóż do piekarnika na ok. 30-35 min.
- Tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Pasują do niej lody waniliowe, bita śmietana bądź sos karmelowy. Doskonale smakuje także bez żądnych dodatków.