Pecan pie jest tym dla Amerykanów, czym szarlotka dla Polaków. To jedno z tych klasycznych ciast, które przyrządza się na wszystkie najważniejsze święta, w tym Dzień Dziękczynienia oraz Boże Narodzenia. Poniżej znajdziecie krótką historię tego ciasta oraz tradycyjny przepis.
Pecan Pie, czyli placek z orzechami pekan, to absolutny klasyk kuchni amerykańskiej, który jednak nie zrobił takiej kariery w kulturze popularnej jak choćby Apple Pie, hamburgery czy hot dogi. Niemniej jest to ciasto, bez którego większość Amerykanów nie wyobraża sobie obchodów Dnia Dziękczynienia. Dlatego warto poznać je bliżej.
Historia Pecan Pie
Wszystko zaczęło się od orzechów – pekanów. Naturalnie rosną one w południowych stanach USA. Często drzewa pekanowe można spotkać w przydomowych ogródkach. Archeologowie znaleźli świadectwa świadczące o tym, że rdzenni Amerykanie wykorzystywali je w swojej kuchni już ponad 8 tys. lat temu. Jak można przeczytać na Wikipedii, samo „słowo pecan pochodzi z języka Indian Algonkinów i oznacza orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią lub – szerzej – coś do zmiażdżenia tylko narzędziem”. Twarde skorupy nie powstrzymały jednak tubylców od zajadania się orzechami, gdyż były cennym źródłem błonnika.
Choć rdzenni mieszkańcy kontynentu amerykańskiego chętnie sięgali po pekany, to dopiero kolonizatorzy z Europy zaczęli robić z nich ciasta. Francuzi przywieźli swoje przepisy na słodkie placki, które zaczęli uzupełniać miejscowymi składnikami. Najprawdopodobniej miejscem narodzi ciasta był Nowy Orlean. Pierwsze wzmianki o Pecan Pie pochodzą z drugiej połowy XIX wieku. Wtedy też zaczęły się ukazywać w druku przepisy na ten przysmak. Na szerszą popularyzację ciasto z pekanów musiało jednak czekać aż do połowy XX wieku. Wtedy to zostało wypromowane przez producenta syropu kukurydzianego Karo. Współcześnie syrop ów jest obok pekanów najważniejszym składnikiem przysmaku.
Skuteczna akcja promocyjna sprawiła, że Pecan Pie stał się ciastem narodowym i symbolem Południa. Stąd jest to potrawa tradycyjnie przyrządzana na Dzień Dziękczynienia, najważniejsze narodowe święto w USA.
Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?
Składniki Pecan Pie
Najważniejszym składnikiem Pecan Pie są oczywiście pekany. Orzechy te są dość miękkie, niemal maślane i mają delikatny smak. Z wyglądu nieco przypominają orzechy włoskie. W naszym regionie geograficznym są niestety rzadkością, stąd ich wysokie ceny. Drugim głównym składnikiem jest wspominany już syrop kukurydziany. Jest on znakomity do deserów, gdyż nie karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury i nie jest tak bardzo słodki, jaki inne syropy cukrowe. Może występować w wersji ciemnej bądź jasnej. Kolor jednak nie przekłada się znacząco na smak. Przyznam, że miałam trudności w zdobyciu syropu kukurydzianego. Ten marki Karo sprowadza do Polski tylko kilka sklepów, i to na zamówienie. Przy tym jest bardzo drogi, bo za 250 ml trzeba zapłacić ok. 50 zł. Za to w sklepie Kuchnie Świata znalazłam syrop kukurydziany koreańskiego producenta, za który zapłaciłam ok. 13 zł. W polskich warunkach przyrządzenie tego ciasta jest, jak widać, dość kosztowne i wymagające zachodu. Niemniej dla wielbicieli kuchni amerykańskiej zamieszczam poniżej przepis.
Przeczytaj także: Pumpkin Pie, czyli amerykański placek dyniowy
PRZEPIS NA PECAN PIE
CIASTO:
125 g masła
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
ok. 60 ml zimnej wody
WYPEŁNIENIE:
200 g pekanów
1 szklanka syropu kukurydzianego
1 szklanka brązowego cukru
3 duże jaja
60 g masła
1/4 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.
- Przygotuj wypełnienie. Rozpuść masło i lekko ostudź. Pekany posiekaj na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.
- W misce wymieszaj cukier z masłem. Następnie dodaj jaja i lekko wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki. Po ich połączeniu dodaj pekany.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Natłuść foremkę o średnicy ok. 30 cm.
- Ciasto z lodówki rozwałkuj na cienki placek i przełóż do foremki. Odetnij z brzegów nadmiar ciasta. Przelej masę do środka.
- Piecz ok. 45-55 min. lub do momentu aż masa się zetnie. Jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał w trakcie pieczenia, można nakryć ciasto folią aluminiową.