Co najczęściej jedzą Amerykanie? Popularne potrawy w USA

Wśród najpopularniejszych potraw w USA są nie tylko hamburgery i frytki. Na co dzień Amerykanie jedzą nieco inaczej, niż można by sądzić po ofercie fast foodów. Cenią proste domowe jedzenie, szybkie dania i kulinarne nowinki. Poznaj potrawy, które najczęściej jedzą Amerykanie.

Co najczęściej jedzą Amerykanie?

fot. StockSnap z Pixabay

Wokół kuchni amerykańskiej narosło wiele mitów. Przede wszystkim uchodzi za niezdrową, opartą na smażonym w głębokim tłuszczu mięsie, frytkach oraz słodkich napojach. Jednak to tylko mały wycinek kuchni w USA. W rzeczywistości jest dużo bardziej różnorodna i niewielu Amerykanów opiera swoją codzienną dietę na hamburgerach. Co zatem najczęściej jedzą Amerykanie? Wszystko zależy od posiłku. Przyjrzyjmy się popularnym potrawom w USA.

Przeczytaj także: 50 najpopularniejszych potraw kuchni amerykańskiej

Co jedzą Amerykanie na śniadanie?

Co najczęściej jedzą Amerykanie?

fot. Aline Ponce z Pixabay

Amerykańskie śniadania są dość różnorodne. Przy czym na co dzień zdecydowanie królują te na słodko. Zdecydowana większość Amerykanów na śniadanie je płatki z mlekiem. Rzadko kiedy jednak są to płatki owsiane, a częściej słodkie płatki pszenne lub kukurydziane. Choć są reklamowane jako zdrowe, to tak naprawdę zawierają mnóstwo cukru i prostych węglowodanów. Częstym śniadaniowym wyborem są też pączki, pankejki oraz muffiny. Osoby preferujące zdrowszy styl życia wybierają smoothies, tosty z awokado, owsiankę czy modne ostatnio smothie bowl. Pomiędzy tymi dwiema skrajnościami kryje się cała gama potraw śniadaniowych, jak jajka pod różnymi postaciami, hash browns, czy bajgle.

Dowiedz się więcej: Co Amerykanie jedzą na śniadanie? Od płatków po hash browns

Wielu Amerykanów na śniadanie zadowala się jedynie kubkiem kawy, pierwszy posiłek spożywa dopiero przed południem. Wówczas jest to bardziej brunch niż śniadanie, czyli odpowiednik polskiego drugiego śniadania.

Co jedzą Amerykanie na lunch?

fot. Fernando Valencia z Pixabay

Amerykański lunch daleki jest od polskiego, dwudaniowego obiadu. To raczej szybkie i proste posiłki, które można łatwo zjeść w przerwie w pracy. Nie są zatem bardzo obfite i często są na zimno. Co zatem najczęściej Amerykanie jedzą na lunch? Najpopularniejsze potrawy lunchowe w USA to:

  • Club sandwich. Jest to typowa amerykańska kanapka wykonana z jasnego pieczywa tostowego, indyka, sałaty, majonezu i pomidora. Wśród dodatków często pojawia się bekon, ogórek czy blue cheese dressing — skądinąd bardzo w USA popularny. Kanapkę dzieli się na dwa trójkąty i sprzedaje w plastikowych opakowaniach.
  • Hot-dog. Czy może być coś bardziej amerykańskiego niż hot-dog? Parówka zamknięta w miękkiej podłużnej bułce z musztardą to szybkie i tanie danie uliczne. W tej podstawowej wersji jeszcze do niedawna kosztowało zaledwie dolara. Przy czym hot-doga można też zjeść na bogato z licznymi dodatkami, jak surówka, prażona cebulka, awokado, szarpana wołowina, sos serowy i znacznie więcej.
  • Zupa pomidorowa. A raczej krem z pomidorów to popularny wybór lunchowy. Przeważnie je się ją z kanapką z grillowanym serem.
  • Kanapka z grillowanym serem. Grilled cheese sandwich to popularna potrawa amerykańska. Między dwiema kromkami pieczywa tostowego umieszcza się różne rodzaje sera z tłuszczem i całość grilluje na patelni, w piekarniku bądź na ruszcie. Można ją jeść samą, bądź jako dodatek do zup.
  • Sałatka Cezar. Klasyczna amerykańska sałatka składa się z sałaty rzymskiej, grzanek, grillowanego kurczaka, majonezowego dresingu i parmezanu. Jej twórcą jest Amerykanin włoskiego pochodzenia.
  • Burrito. Ta potrawa ma korzenie meksykańskie i dziś jest podstawą kuchni tex-mex. Jest mięsno-warzywny farsz zamknięty w pszennej tortilli. Całość jest lekko zgrilowana. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw ulicznych w USA.
  • Hamburger. Król kuchni amerykańskiej — hamburger. Najprościej rzecz ujmując, to mielony kotlet zamknięty w miękkiej bułce typu brioche. Do mięsa można dobierać różne dodatki od sera, przez warzywa, po sosy. Jest to popularne wśród Amerykanów danie lunchowe, gdyż można zjeść je szybko, w biegu i jest przy tym sycące
  • Tacos. To danie kuchni meksykańskiej, które cieszy się wielką popularnością w USA, a w szczególności w Kalifornii i wszystkich południowych stanach. W małych tortillach kukurydzianych zamyka się dowolne nadzienie z mięsem lub bez. Są nieduże i łatwe do jedzenia na ulicy, dlatego właśnie je się je częściej na lunch niż kolację.

W poszczególnych regionach kraju na popularności zyskują inne dania, przykładowo w Kalifornii popularne są california roll, a w Teksasie i Nowym Meksyku quesadille. Z kolei w Nowym Jorku wiele osób zajada się pizzą na kawałki. Generalnie jednak w porze lunchowej królują sandwiche, sałatki i zupy.

Co jedzą Amerykanie na kolację?

fot. Pizza Man z Pixabay

Kolacja, czyli dinner, to najważniejszy posiłek dnia i zarazem najbardziej obfity. Część Amerykanów gotuje domowe dania, inni zamawiają dania na wynos. Tam, gdzie królują domowe posiłki, Amerykanie najczęściej jedzą dość typową kombinację węglowodany + warzywa + mięso. Najczęściej jest to puree ziemniaczane, fasolka, kukurydza lub zielony groszek z pieczoną szynką, klopsikami, pieczenią rzymską bądź kurczakiem na różne sposoby. Tak wygląda tradycyjna kolacja amerykańska, co nie oznacza, że Amerykanie jadają tak codziennie (tak jak Polacy nie jedzą codziennie schabowych).

Najpopularniejsze amerykańskie potrawy na kolację to:

  • Sloppy Joe. Wśród klasyków kuchni amerykańskiej jest ten mało znany w Polsce przysmak. Sloppy oznacza tyle, co niechlujny, co dobrze oddaje charakter tej kanapki. W hamburgerowej bułce jest bowiem usmażone mięso mielone z dodatkiem warzyw. Zawartość dosłownie wysypuje się z pieczywa, co czyni jedzenie tej potrawy wyzwaniem. Bezpretensjonalny przysmak, który Amerykanie uwielbiają.
  • Stek. Amerykanie uwielbiają steki. Jedzą je równie chętnie w domach, co w restauracjach. najczęściej do steka serwują purée ziemniaczane lub z batatów, szparagi, fasolkę bądź groszek. Rzadziej kukurydzę czy pieczoną marchew.
  • Lasagne. Włoska potrawa, którą pokochali Amerykanie, być może dlatego, że lubią wszelkie zapiekanki. Jest to danie sycące, dość proste w przygotowaniu, którą można łatwo wykarmić całą rodzinę.
  • Penne alla vodka. Wpływów kuchni włoskiej w USA jest znacznie więcej. Doskonałym tego przykładem jest ten makaron z prostym sosem na bazie pomidorów, słodkiej śmietanki i wódki.
  • Pieczony kurczak. Rotisserie chicken jest równie często serwowany podczas domowych kolacji co pieczona szynka, czy klops. Jest bardzo lubianą potrawą przez Amerykanów, którzy chętnie przyrządzają danie samodzielnie, jak i kupują gotowe.
  • Macaroni and cheese. Makaron z serem to klasyczne danie kuchnia amerykańskiej lubiane szczególnie przez dzieci. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do potraw mięsnych.
  • Chili. Kolejne danie o korzeniach meksykańskich, które Amerykanie pokochali jak własne. Gulasz z mielonego mięsa wołowego z papryczkami chili, kukurydzą, pomidorami i szeregiem innych dodatków jest pełen smaku i sycący. Najczęściej chili je się z chlebem, ryżem bądź frytkami.
  • Frytki. French fries czyli smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki to coś, bez czego trudno sobie wyobrazić kuchnię amerykańską. Amerykanie uwielbiają to danie i jedzą je naprawdę często. Frytki można jeść same, z sosami, serem i jako dodatek do innych dań. Zawsze są mile widziane na stole.
  • Chleb kukurydziany. W stanach południowych chleb kukurydziany często zastępuje frytki, ziemniaki i inne dodatki do dań mięsnych.

Z kolei wśród dań na wynos absolutnym numerem jeden jest pizza. W dalszej kolejności hamburgery, dania kuchni chińskiej, tajskiej, indyjskiej i w końcu sushi. Warto jednak pamiętać, że w USA z dostawą do domu można zamówić w zasadzie wszystko, w tym także sałatki, zupy, bowle, guacamole i znacznie więcej.

 

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.