Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc? Tradycyjne potrawy

W USA Wielkanoc nie jest tak uroczyście obchodzona jak w Europie. Za to jest to święto rodzinne, podczas którego serwowany jest uroczysty obiad. Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc? Poznajcie typowy jadłospis w tym dniu.

Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc?
fot. Free-Photos/Pixabay

Wielkanoc to w USA święto celebrowane, choć nie tak mocno jak w Polsce. Amerykanie mają za to swoje zwyczaje, które w naszym kraju nie są praktykowane. Przede wszystkim tamtejszym symbolem Wielkanocy jest Wielkanocny Zajączek. To on ukrywa czekoladowe jajka bądź drobne upominki w domach i ogrodach, których dzieci potem szukają. Do tego w wielkanocną niedzielę organizowane są parady. Najsłynniejsza odbywa się w Nowym Jorku i nie ma bynajmniej religijnego charakteru. Podczas gdy w w naszym kraju najważniejszym posiłkiem spożywanym w wielkanocną niedzielę jest śniadanie, w Stanach jest nim obiad. Trzeba przyznać, że nie ma w nim wielu zaskoczeń, szczególnie jeśli zna się domową kuchnię amerykańską.

Przeczytaj także: Co Amerykanie jedzą w Boże Narodzenie? Tradycyjne potrawy świąteczne w USA

Tradycyjne potrawy wielkanocne w USA

To, co trafia na wielkanocne stoły w USA, może się bardzo różnić w zależności od stanu, w którym się znajdujemy. Niemniej jest kilka potraw, które są mile widziane od wschodniego do zachodniego wybrzeża. Przeważnie są to dania wywodzące się z kuchni europejskiej, głównie brytyjskiej, irlandzkiej i niemieckiej.

Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc?
Hot Cross Buns. Fot. Lausanne Morgan, U.S. Air Force

Do najpopularniejszych wielkanocnych potraw w USA należą:

  • Szynka pieczona w miodowej glazurze. Pieczona szynka to w USA danie serwowane podczas ważnych uroczystości, także w Boże Narodzenie. Jej pojawienie się na wielkanocnym stole wydaj się wręcz nieuniknione.
  • Pieczona jagnięcina. W wielu domach zamiast szynki serwuje się jagnięcinę, jak mięso bardziej wyjątkowe. Udziec z kością przeważnie nadziewa się i piecze. Jagnięcina może być przyrządzane także na wiele innych sposobów, np. w postaci irlandzkiego gulaszu.
  • Old-Fashioned Raisin Sauce. Czyli, w wolnym tłumaczeniu, staromodny sos z rodzynkami. Serwuje się go mięs, zastępuje tego dnia tradycyjne gravy.
  • Pieczone szparagi. To warzywo obok ziemniaków króluje na wielkanocnych stołach USA.
  • Glazurowana marchewka. Poza szparagami stanowi główny dodatek do mięs.
  • Hot Cross Buns. Nazwę można przetłumaczyć, jako bułeczki z krzyżykiem. Wywodzą się one z Anglii i Amerykanie je sobie „pożyczyli” na Wielkanoc od Anglików.
  • Pudding bananowy. Ten deser serwuje się głównie w południowych stanach.
  • Deviled eggs. Są to jajka faszerowane, które posypuje się ostrą papryką.
Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc?
Szynka w miodowej glazurze. Fot. Shardayyy (CC BY 2.0)
Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc?
Deviled Eggs. fot. Anna Oporska/Learning from Hollywood

Poza wymienionymi powyżej potrawami warto wspomnieć o miętowej galaretce oraz ziemniakach na różne sposoby – od pieczonych, przez puree, po te w formie zapiekanek. Ponadto czasem szynkę lub jagnięcinę zastępuje się łososiem, a rzadziej pieczonym w całości kurczakiem. Do mięs bywają też podawane zielony groszek, szpinak lub kukurydza.

Większa dowolność na wielkanocnych stołach w USA panuje w deserach. Poza puddingiem bananowym wielką popularnością podczas Wielkanocy cieszą się: Key Lime Pie, ciasto cytrynowe z bezą, ciasto marchewkowe, sernik, ciasto kokosowe oraz cupcakes z tematycznymi ozdobami. W Nowej Anglii, wzorem Brytyjczyków, piecze się także ciasto Simnel. Jest to rodzaj keksu, który piecze się wyłącznie na Wielkanoc. Do tego w żadnym amerykańskim domu nie może zabraknąć czekoladowych jajek.

Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc?
Ciasto Simnel. Fot. James Petts (CC BY-SA 2.0)

Jak widać, amerykańskie menu wielkanocne jest dość proste. Podobnie jak na Boże Narodzenie, główną rolę odgrywa szynka. Do tego pojawiają się produkty sezonowe, jak szparagi i młoda marchew. Serwuje się też sporo pieczywa, głównie domowe bułeczki oraz chleb z różnych stron globu. Z kolei w deserach rezygnuje się z czekolady na rzecz świeższych i lżejszych smaków – cytrusów, kremowego serka, kokosa. Czekoladowe pozostają jedynie jajka, które rozdaje się dzieciom.

<!– Composite Start –>

 

<!– Composite End –>

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.