W USA Wielkanoc nie jest tak uroczyście obchodzona jak w Europie. Za to jest to święto rodzinne, podczas którego serwowany jest uroczysty obiad. Co Amerykanie jedzą na Wielkanoc? Poznajcie typowy jadłospis w tym dniu.

Wielkanoc to w USA święto celebrowane, choć nie tak mocno jak w Polsce. Amerykanie mają za to swoje zwyczaje, które w naszym kraju nie są praktykowane. Przede wszystkim tamtejszym symbolem Wielkanocy jest Wielkanocny Zajączek. To on ukrywa czekoladowe jajka bądź drobne upominki w domach i ogrodach, których dzieci potem szukają. Do tego w wielkanocną niedzielę organizowane są parady. Najsłynniejsza odbywa się w Nowym Jorku i nie ma bynajmniej religijnego charakteru. Podczas gdy w w naszym kraju najważniejszym posiłkiem spożywanym w wielkanocną niedzielę jest śniadanie, w Stanach jest nim obiad. Trzeba przyznać, że nie ma w nim wielu zaskoczeń, szczególnie jeśli zna się domową kuchnię amerykańską.
Przeczytaj także: Co Amerykanie jedzą w Boże Narodzenie? Tradycyjne potrawy świąteczne w USA
Tradycyjne potrawy wielkanocne w USA
To, co trafia na wielkanocne stoły w USA, może się bardzo różnić w zależności od stanu, w którym się znajdujemy. Niemniej jest kilka potraw, które są mile widziane od wschodniego do zachodniego wybrzeża. Przeważnie są to dania wywodzące się z kuchni europejskiej, głównie brytyjskiej, irlandzkiej i niemieckiej.

Do najpopularniejszych wielkanocnych potraw w USA należą:
- Szynka pieczona w miodowej glazurze. Pieczona szynka to w USA danie serwowane podczas ważnych uroczystości, także w Boże Narodzenie. Jej pojawienie się na wielkanocnym stole wydaj się wręcz nieuniknione.
- Pieczona jagnięcina. W wielu domach zamiast szynki serwuje się jagnięcinę, jak mięso bardziej wyjątkowe. Udziec z kością przeważnie nadziewa się i piecze. Jagnięcina może być przyrządzane także na wiele innych sposobów, np. w postaci irlandzkiego gulaszu.
- Old-Fashioned Raisin Sauce. Czyli, w wolnym tłumaczeniu, staromodny sos z rodzynkami. Serwuje się go mięs, zastępuje tego dnia tradycyjne gravy.
- Pieczone szparagi. To warzywo obok ziemniaków króluje na wielkanocnych stołach USA.
- Glazurowana marchewka. Poza szparagami stanowi główny dodatek do mięs.
- Hot Cross Buns. Nazwę można przetłumaczyć, jako bułeczki z krzyżykiem. Wywodzą się one z Anglii i Amerykanie je sobie „pożyczyli” na Wielkanoc od Anglików.
- Pudding bananowy. Ten deser serwuje się głównie w południowych stanach.
- Deviled eggs. Są to jajka faszerowane, które posypuje się ostrą papryką.


Poza wymienionymi powyżej potrawami warto wspomnieć o miętowej galaretce oraz ziemniakach na różne sposoby – od pieczonych, przez puree, po te w formie zapiekanek. Ponadto czasem szynkę lub jagnięcinę zastępuje się łososiem, a rzadziej pieczonym w całości kurczakiem. Do mięs bywają też podawane zielony groszek, szpinak lub kukurydza.
Większa dowolność na wielkanocnych stołach w USA panuje w deserach. Poza puddingiem bananowym wielką popularnością podczas Wielkanocy cieszą się: Key Lime Pie, ciasto cytrynowe z bezą, ciasto marchewkowe, sernik, ciasto kokosowe oraz cupcakes z tematycznymi ozdobami. W Nowej Anglii, wzorem Brytyjczyków, piecze się także ciasto Simnel. Jest to rodzaj keksu, który piecze się wyłącznie na Wielkanoc. Do tego w żadnym amerykańskim domu nie może zabraknąć czekoladowych jajek.

Jak widać, amerykańskie menu wielkanocne jest dość proste. Podobnie jak na Boże Narodzenie, główną rolę odgrywa szynka. Do tego pojawiają się produkty sezonowe, jak szparagi i młoda marchew. Serwuje się też sporo pieczywa, głównie domowe bułeczki oraz chleb z różnych stron globu. Z kolei w deserach rezygnuje się z czekolady na rzecz świeższych i lżejszych smaków – cytrusów, kremowego serka, kokosa. Czekoladowe pozostają jedynie jajka, które rozdaje się dzieciom.
<!– Composite Start –>
<!– Composite End –>