Czekoladowe gniazda to znakomity pomysł na słodką, wielkanocną przekąskę. Są nie tylko szalenie proste do wykonania i smaczne, ale i efektownie wyglądają. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich gości podczas wielkanocnego śniadania, to jest coś dla ciebie.
Tradycyjne wypieki na Wielkanoc to baby, makowce i mazurki. A czy jest coś w rodzaju słodkiej przekąski, którą możemy zrobić szybko i łatwo? Odpowiedzią na to są czekoladowe gniazda. Przypominają prawdziwe ptasie gniazda, dzięki czemu idealnie wpisują się w wielkanocną symbolikę. Efektowny i zarazem nieco rustykalny wygląd, powoduje, że stanowią prawdziwą ozdobę stołu. Łączny czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut, a może i mniej. Przy przedświątecznym rozgardiaszu i nawale obowiązków, to prawdziwa zaleta. Czekoladowe gniazda pokochają zarówno dzieci jak i dorośli.
CZEKOLADOWE GNIAZDA NA WIELKANOC
2 tabliczki czekolady
3 łyżki masła
paluszki
jajka w białej czekoladzie
- Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli parowej. Gdy stworzą gładką masę zacznij wrzucać do niej połamane na małe kawałki paluszki. Mieszaj. Paluszki powinny być dobrze pokrytą czekoladą. Im więcej w garnku płynnej czekolady, tym więcej można dodać paluszków.
- Na blasze lub drewnianej desce do krojenia rozłóż papier do pieczenia. Łyżką wykładaj paluszki pokryte czekoladą i formuj z nich gniazda.
- Czekoladowe jaja bądź kulki w białej czekoladzie ułóż w gniazdach. W jednym powinny być 2-3 jaja. Włóż do lodówki. Już po godzinie czekoladowe gniazda są gotowe do spożycia.
Do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno paluszki z solą jak i bez. Zamiast czekoladowych jajek sprawdzą się też migdały w białej czekoladzie.