Kuchnia amerykańska słynie z burgerów, steków i hot-dogów. Stąd pojawia się pytanie, co Amerykanie jedzą na śniadanie? Okazuje się, że repertuar potraw śniadaniowych jest całkiem szeroki, przy czym mieszkańcy USA nie zawsze wybierają najlepsze opcje.
grafika: macrovector – pl.freepik.com
Typowe amerykańskie śniadanie różni się w zależności od części kraju. Nieco inaczej wygląda w Nowym Jorku, inaczej w Teksasie, a jeszcze inaczej na Alasce. Jednak niezależnie od regionu USA niemal wszędzie popularnością cieszą się płatki kukurydziane, naleśniki, jajka pod różnymi postaciami, bekon, pączki i muffiny. Do tego oczywiście kawa, mleko lub sok pomarańczowy. Warto przyjrzeć się śniadaniowym potrawom Ameryki nieco bliżej.
Przeczytaj także: Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia. Co Amerykanie jedzą w Thanksgiving?
Amerykańskie śniadanie: na słodko i nie tylko
Na wstępie należy zaznaczyć, że amerykańskie śniadania nie uchodzą za zbytnio zdrowe. Wynika to z faktu, że w dużej mierze składają się z węglowodanów w większości cukrów. Jest to z jednej strony wynik rządowych rekomendacji żywieniowych ustanowionych kilkadziesiąt lat temu, które choć już zmienione, wciąż pokutują w powszechnej świadomości. Według nich podstawą piramidy żywieniowej miały być węglowodany właśnie. Przemysł spożywczy szybko podchwycił temat i wypromował przesiąknięte cukrem płatki z mlekiem, jako idealny posiłek na śniadanie. Do dziś płatki są najczęściej wybierane w USA na pierwszy posiłek dnia, szczególnie dla dzieci. Tymczasem można śmiało powiedzieć, że jest to jedzenie bezwartościowe.
Wydaje się, że w ogóle Amerykanie mają tendencję do jedzenia słodkich rzeczy na śniadanie. Wystarczy wspomnieć słynne pancakes z syropem klonowym, pączki czy muffiny. Wszystkie te rzeczy choć niewątpliwie pyszne, zawierają duże ilości cukru, a mało składników odżywczych. Na szczęście w USA na śniadanie można zjeść też coś bardziej wartościowego.
Warto jeszcze zwrócić uwagę, że Amerykanie mają tendencję do łączenia smaków słodkich ze słonymi na śniadaniowym talerzu. Chętnie jedzą choćby chrupiący bekon z naleśnikami polanymi syropem klonowym.
24 najpopularniejsze amerykańskie potrawy śniadaniowe
1. Pancakes z syropem klonowym
Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym to absolutny klasyk śniadaniowej kuchni amerykańskiej. Gdyby nie to, że jednak smażenie zabiera nieco czasu, Amerykanie jedliby je codziennie. Trzeba jednak przyznać, że są zwyczajnie dobre, puszyste i sycące. Często dodaje się do nich borówki amerykańskie, czasem maliny, masło orzechowe, a nawet kawałki czekolady. Nie można jednak zapominać o syropie klonowym, który nadaje im specyficznego, słodkiego smaku.
2. Płatki z mlekiem
Wspomniane już na początku artykułu. Z odżywczego punktu widzenia wcale nie są najlepszym wyborem, za to są zdecydowanie najwygodniejszym – w końcu wystarczy nasypać do miski, zaleć mlekiem i gotowe. Do tego płatki do najtańsza opcja śniadaniowa, jaką można sobie wyobrazić, nic dziwnego, że wbrew wszystkiemu królują w amerykańskich domach.
3. Tosty z masłem orzechowym i dżemem
Kolejny dowód na to, że słodkie śniadania w USA zdecydowanie dominują. Jest to kanapka bardzo amerykańska, gdyż zawiera szalenie popularne w Ameryce pieczywo tostowe i masło orzechowe. Drugi składnik jest tam niezwykle popularnym smarowidłem. Dla europejskiego podniebienia połączenie go z dżemem nie wydaje się apetyczne, warto jednak spróbować.
4. Jajka z bekonem
Jajka w amerykańskich śniadaniach niemal zawsze występują w towarzystwie chrupiącego bekonu. Pierwszy ze składników najczęściej jest w formie sadzonej bądź jajecznicy. Jest to zdecydowanie śniadanie najbliższe takiemu, jakie jadają Europejczycy, a całość jest pożywna i sycąca.
5. Tost z awokado
To raczej hit wśród młodych pokoleń, dla których awokado stało się swoistym fetyszem. Najczęściej pokrojone bądź rozdrobnione awokado jest po prostu serwowane na opieczonym pieczywie tostowym bądź bajglu. Czasem dodawane są też pomidory lub usmażone jajka. Jednak samo awokado w zupełności wystarczy.
6. Hash browns
To kolejna typowo amerykańska potrawa śniadaniowa. To nic innego jak starte, odsączone i usmażone ziemniaki. Niektórzy dodają do nich cebulę. Zazwyczaj są podawane razem z jajkami sadzonymi, ale są też tacy, co hash browns jedzą bez niczego.
7. Donuts
Amerykańskie pączki, czyli donuty, są okrągłe z dziurką. Najczęściej pokryte są lukrem bądź czekolada i różnorodnymi posypkami. Nie ma się co oszukiwać, nie są lekkie. Stereotypowo są uważane za ulubione wśród policjantów. Jako śniadaniowe danie zostały spopularyzowane przez sieć Dunkin Donuts.
Danie to jest na amerykańskich stołach od lat 30. XX wieku. Uchodzi za bardziej wyszukane, po które chętnie sięgają bogaci. Składa się z angielskiej bułeczki, szynki, jajka w koszulce i sosu holenderskiego. Całość jest bogata w smak i sycąca. Potrawa ta jest też często serwowana na brunche, a nawet lunche.
9. Cinnamon Rolls
Cynamonowe bułeczki przywędrowały do USA z Europy, gdzie jednak są częściej spożywane na podwieczorek niż śniadanie. W Stanach jednak je się je częściej o poranku. Szczególnie chętnie są jadane w sezonie jesienno-zimowym.
10. Śniadaniowe burrito
Ta potrawa jest typowo amerykańska, a dokładnie danie kuchni Tex-Mex. Króluje ona w takich stanach jak Texas, Nowy Meksyk, Arizona i Kalifornia. Można w uproszczeniu powiedzieć, że jest to zamerykanizowana wersja kuchni meksykańskiej. Śniadaniowe burrito niemal zawsze zawierają usmażone jajka, szynkę, ser, bekon, czasem kiełbasę, hash browns, do tego warzywa – fasolę, awokado czy pomidora. Wszystko to jest zawinięte w pszenną tortillę. Skład śniadaniowego burrito może być inny. Ważne jednak, żeby nie zabrakło w nim jajek.
11. Francuskie tosty
Kolejny dowód na to, że Amerykanie lubią śniadania na słodko. W filmie „Sprawa Karmerów” jest słynna scena, jak Dustin Hoffman przyrządza owe tosty. Jest to nic innego jak pieczywo tostowe zanurzone w roztrzepanym jajku z mlekiem z dodatkiem, a następnie usmażone. Na koniec całość posypuje się cukrem. Często już do jajek dodaje się cukier, ale też cynamon lub wanilię. Najczęściej tosty je się same bądź z dodatkiem owoców.
12. Granola
Po granolę chętnie sięgają osoby dbające o zdrowie, choć przeważnie zawiera całkiem sporo cukru. Jets to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest z mlekiem lub jogurtem i uzupełniana o świeże owoce.
13. Opieczone angielskie bułeczki
Wydaje się, że wszelkie pieczywo spożywane w USA na śniadanie musi być opieczone w tosterze. A obok pieczywa tostowego, Amerykanie na śniadanie najchętniej sięgają po angielskie bułeczki. W Polsce są trudne do zdobycia, a w USA powszechne. Są to miękkie, nieduże, okrągłe drożdżowe bułeczki. Po opieczeniu najczęściej są jedzone z samym masłem lub z dodatkiem dżemu.
14. Muffiny z borówkami
Babeczki, czyli muffiny, to szalenie popularny przysmak w USA. Równie często co na deser jest jedzony na śniadanie. W śniadaniowej wersji jest najczęściej przyrządzany z borówkami amerykańskimi.
15. Kanapka – bekon, jajka i szynka
Klasyczny Bacon, eggs and ham to nazwa śniadaniowej kanapki. Wymienione składniki są podawane w angielskiej bułeczce (English muffin). Najczęściej bułeczka jest opiekana, a szynka podsmażana, co czyni kanapkę dość tłustą, ale i sycącą.
16. Bajgle z serkiem kremowym i łososiem
To nowojorski klasyk śniadaniowy. Kanapka narodziła się w latach 30. XX wieku i dziś uchodzi za tradycyjną potrawę amerykańską. Obok bajgla zawiera kremowy serek, wędzonego łososia, czerwoną cebulę, pomidora i kapary. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą. To zdecydowanie jedno z najbardziej pożywnych i pełnych smaku śniadań w USA.
17. Klasyczna jajecznica
Ten śniadaniowy klasyk jest także lubiany w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie jedzą jajecznicę często samą, nawet bez pieczywa. A jeśli sięgają po chleb, to najczęściej są to tosty lub English muffins.
18. Gofry belgijskie
Kolejna słodka propozycja śniadaniowa to gofry. Choćby w serialu „Plotkara” główni bohaterowie jedzą je niemal non stop na śniadanie. Najczęściej Amerykanie wybierają te na styl belgijski i serwują je z syropem klonowym, cukrem pudrem bądź świeżymi owocami. Dużo rzadziej robią z gofrów kanapkę, którą jedzą z szynką, serem i jajkiem.
19. Biscuits z gravy
To już dużo bardziej nietypowa potrawa śniadaniowa. Pochodzi z amerykańskiego Południa. Biscuits to bułeczki bardzo podobne do brytyjskich scones, ale bez dodatku cukru. Podaje się po prostu zalane ciepłym sosem – gravy. Nie jest to jednak typowy sos pieczeniowy. Południowe gravy najczęściej jest robione z mąki, mleka i kawałków mięsa, najczęściej kiełbasy czy mielonej wołowiny. Jest to z pewnością danie niezwykle satysfakcjonujące i sycące.
20. Smoothie
Tego typu śniadania Amerykanie jedzą raczej od niedawna. Koktajle ze świeżych owoców, warzyw z dodatkiem mleka bądź wody są zdrowe i pożywne. Najczęściej sięgają po nie dbający o zdrowie, zamożniejsi mieszkańcy miast.
21. Owsianka
Moda na owsianki powraca na niemal całym świecie. oczywiście współcześnie jest to modna, zdrowa i wizualnie atrakcyjna potrawa. Wciąż podstawą są płatki owsiane, do których dodaje się rozliczne dodatki – owoce, orzechy, masło orzechowe, wiórki kokosowe i szereg innych.
22. Jajeczne muffiny
Jajeczne muffiny robią furorę w amerykańskich domach raptem od kilku lat. Do roztrzepanych jajek dodaj się dodatki wedle uznania – bekon, pomidory, paprykę, ser itp. Następnie masę przelewa do foremek na muffinki i zapieka. W takiej formie są zjadane od razu lub mrożone i odgrzewane na śniadanie.
23. Monkey bread
Kolejny przysmak przywędrował do USA z Węgier w XIX wieku. Przez lata monkey bread było tradycyjnym amerykańskim śniadaniem świątecznym. Współcześnie chętnie jest serwowane w całym sezonie zimowym. Jest to rodzaj lepkiego ciasta drożdżowego, zazwyczaj z cynamonem, którego kawałki się odrywa.
24. Huevos Rancheros
Na koniec chyba najmniej znana dla Europejczyków potrawa i jednocześnie kolejne danie zapożyczone z kuchni meksykańskiej. W tłumaczeniu są to po prostu jajka po ranczersku. Sadzone jajka serwuje się na kukurydziane tortilli z salsą pomidorową, chili, fasolą i ryżem. Można też dodać guacamole, ser, sałatę czy śmietanę. W różnych wariacjach tego dania można też spotkać dodatki kiełbasy, mięsa mielonego czy innych warzyw.
Bardzo obszerne zestawienie. O kilku pozycjach nie słyszałam, natomiast połączenie masła orzechowego i dżemu to u mnie hit ostatnich lat. Smaruję też tak naleśniki.
Dla mnie najlepsze połączenie z masłem orzechowym to zdecydowanie czekolada 😀
Same pyszności 😀 Od przeglądania zdjęć tych dań aż zrobiłam się głodna 😀
Ale fajne zestawienie! Dodałabym jeszcze chicken and waffles, czyli udka kurczaka na gofrach polane syropem klonowym…
Dziękuję 🙂 Założyłam, że gofry z kurczakiem są bardziej lunchowe, ale fakt też bywają serwowane na śniadania