Pancakes z masłem i syropem klonowym to typowe śniadanie w USA. Można je zjeść w setkach jadłodajni, restauracji i kawiarni. Te puszyste amerykańskie naleśniki to jeden z symboli tamtejszej kuchni. Choć powstało wiele wariacji na ich temat, to klasyczne pancakes nie mogą się równać z żadnymi innymi.
Puszyste naleśniki, czyli pancakes to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Mogliście je widzieć w setkach filmów i seriali, jak „500 dni miłości”, „Dzień świstaka”, „Matylda”, „Nie wierzcie bliźniaczkom” czy w końcu komedii „Wujaszek Buck”, gdzie tytułowy bohater smaży gigantyczne naleśniki, które mają zastąpić tort urodzinowy. Tradycyjnie pancakes podawane są na śniadanie. Najczęściej serwowane są z masłem i syropem klonowym. Równie często zamiast masła podaje się je z chrupiącym bekonem. Kilka naleśników układa się jeden na drugim i dopiero na wierzchu kładzie boczek oraz polewa syropem. Na temat pancakes powstało też wiele wariacji. Przyrządza się je z owocami, przede wszystkim borówkami amerykańskimi, ale też truskawkami i bananami oraz czekoladą, masłem orzechowym bądź bitą śmietaną. Jednak to ich klasyczna wersja cieszy się największą popularnością. Puszystości pancake’om dodaje proszek do pieczenia. Poza tym składniki są identyczne, jak w przypadku znanych u nas placków. Są też równie łatwe do wykonania. Przekonajcie się sami. Poznajcie przepis na śniadaniowy klasyk kuchni amerykańskiej – tradycyjne pancakes.
Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek
PRZEPIS NA KLASYCZNE PANCAKES
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
2 jajka
1/4 szklanki stopionego masła
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka oraz roztopione i ostudzone masło.
- Przelej płynne składniki do mąki i dobrze wymieszaj.
- Rozpuść masło na patelni. Smaż równej wielkości naleśniki z obu stron, aż będą złoto-brązowe.
- Układaj jedne na drugim i podawaj z syropem klonowym.
Zamiast mleka radzę użyć maślankę lub kefir, wtedy dopiero będą prawdziwe puszyste 😉
Na pewno spróbuję 🙂