Croque Monsieur, czyli przepis na francuską kanapkę

Croque Monsieur to francuska kanapka, która dosłownie rozpływa się w ustawach. Jest tak dobra, że zrobiła nawet filmową karierę. Pojawia się w jednej z najważniejszych scen w filmie „To skomplikowane” z Meryl Streep w roli głównej. Przekonajcie się, jak ją przyrządzić w domu. Sprawdzony przepis.

Przepis na kanapkę Croque Monsieur

 

W tej kanapce jest wszystko, co Francuzi uwielbiają i z czego słyną – dobre pieczywo, ser, szynka, sos beszamelowy i musztarda Dijon, a do tego serwowane na ciepło. Croque Monsieur to bowiem kanapka zapiekana w piekarniku. Ma bogaty smak, rozpływa się w ustach, a przy okazji jest sycąca. Słowo croque oznacza tyle co chrupać, gryźć, natomiast monsieur to po prostu pan. To nawiązanie do szynki, która jest jednym z głównych składników.

Kanapkę tę poznałam dzięki filmowi „To skomplikowane”. Główna bohaterka Jane, w którą wcieliła się Meryl Streep, przyrządza Croque Monsieur podczas spotkania ze swoim architektem. Wówczas wyznaje, że przez rok mieszkała we Francji, gdzie kształciła się na cukiernika. Mając niewiele pieniędzy, żywiła się „tylko tym”. Jej gość wychwalał pod niebiosa przysmak. Stąd właśnie dowiedziałam się o istnieniu tej kanapki. Później miałam okazję ją spróbować w Paryżu i w jeszcze kilku innych miejscach, zanim odważyłam się ją wykonać sama. Okazuje się, że przyrządzenie Croque Monsieur wcale nie jest trudne, a efekt jest znakomity. Przekonajcie się sami. Poniżej przepis na najlepszą francuską kanapkę.

To skomplikowane i kanapka Croque Messieur



 

PRZEPIS NA CROQUE MONSIEUR

2 kromki chleba pszennego
4 plastry sera Gruyère
2 plastry szynki
Musztarda Dijon
100 ml mleka
50 g masła
1 łyżka mąki
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz

 

  1. Przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło w rondlu. Następnie gotując na małym ogniu, dodaj przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Wlewaj powoli mleko, mieszając powstający sos trzepaczką. Następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gotuj, mieszając cały czas przez ok. 10 min.
  2. Opiecz chleb na odrobinie masła na patelni grillowej. Zrumienione kromki zdejmij z patelni. Jedną kawałek chleba posmaruj musztardą. Połóż szynkę i dwa plastry sera. Posmaruj sosem beszamelowym. Nałóż drugą kromkę chleba. Polej ją sosem. Jego ilość zależy od indywidualnych upodobań. Na całość połóż pozostały ser.
  3. Kanapkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 5-10 min, aż ser się rozpuści. Warto poczekać kilka minut dłużej aż się zrumieni. Croque Monsieur podawaj na ciepło bez dodatków bądź z prostą sałatką z sałaty i pomidorków koktajlowych.

Przepis na kanapkę Croque MonsieurPrzepis na kanapkę Croque Monsieur

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.