Ciasto w kształcie amerykańskiej flagi nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje. Warto je upiec nie tylko na 4 lipca, czyli amerykański Dzień Niepodległości. Tak naprawdę można je udekorować dowolnie, np. w barwy innej flagi. Zatem do dzieła!
To ciasto jest wilgotne i słodkie. Dobrze się komponuje z kremem i owocami, które równoważą słodycz ciasta. Owoce można na wierzchu ułożyć dowolnie, jednak ułożone we wzór amerykańskiej flagi prezentują się naprawdę pięknie. Owoce można też ułożyć w niemal każdą inną flagę, wszystko zależy od owoców, które wykorzystamy. Najlepsze jednak będą jagody, borówki i maliny, ewentualnie inne lekko kwaskowe owoce. Sam przepis na ciasto jest bardzo prosty. Można też zrobić inny krem, np. na bazie bitej śmietany. Ważne jednak, żeby był biały, a co najmniej jasny.
PRZEPIS NA CIASTO – AMERYKAŃSKA FLAGA
18 łyżeczek masła
3 niepełne szklanki mąki
3 niepełne szklanki cukru
6 jajek
1 szklanka śmietany
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g serka mascarpone
Cukier puder
Borówki amerykańskie
Maliny
- Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Natłuść masłem prostokątną formę do pieczenia i oprósz mąką. Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Utrzyj masło z cukrem. Mieszaj na wysokich obrotach. Następnie dodawaj po jednym jajku, każde musi się dokładnie wmieszać w masę. Dodaj śmietanę (najlepsza będzie 12%) oraz startą skórkę cytryny. Ewentualnie dla smaku można także dodać ekstrakt z wanilii, wystarczy półtorej łyżeczki. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Przesiej mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Mieszając ciasto na wolnych obrotach, dodawaj stopniowo sypkie składniki, tak żeby się dobrze połączyły. Przelej gotową masę do formy i wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz ok. 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli patyczek wciąż będzie mokry pozostaw ciasto w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
- Przygotuj krem. Wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. Jego ilość zależy od poziomu słodkości, jaki chcemy osiągnąć. Warto pamiętać, że samo ciasto jest bardzo słodkie, dlatego lepiej nie przesładzać kremu. Gdy ciasto wystygnie, udekoruj wierzch i boki masą. Następnie ułóż owoce w kształt amerykańskiej flagi, jak na zdjęciu. Dla lepszego efektu można jeszcze pomiędzy rzędami malin, przy pomocy rękawa cukierniczego wprowadzić dobrze ubitą śmietanę.
Nie wiem po co świętować niepolskie święto, ale fakt, prezentuje się świetnie – to prawda 🙂 I jak smakowicie! Maliny zawsze mnie przyciągają.