Przepis na ciasto w kształcie amerykańskiej flagi

Ciasto w kształcie amerykańskiej flagi nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje. Warto je upiec nie tylko na 4 lipca, czyli amerykański Dzień Niepodległości. Tak naprawdę można je udekorować dowolnie, np. w barwy innej flagi. Zatem do dzieła!

Ciasto flaga amerykańska

 
To ciasto jest wilgotne i słodkie. Dobrze się komponuje z kremem i owocami, które równoważą słodycz ciasta. Owoce można na wierzchu ułożyć dowolnie, jednak ułożone we wzór amerykańskiej flagi prezentują się naprawdę pięknie. Owoce można też ułożyć w niemal każdą inną flagę, wszystko zależy od owoców, które wykorzystamy. Najlepsze jednak będą jagody, borówki i maliny, ewentualnie inne lekko kwaskowe owoce. Sam przepis na ciasto jest bardzo prosty. Można też zrobić inny krem, np. na bazie bitej śmietany. Ważne jednak, żeby był biały, a co najmniej jasny.



PRZEPIS NA CIASTO – AMERYKAŃSKA FLAGA

 

18 łyżeczek masła
3 niepełne szklanki mąki
3 niepełne szklanki cukru
6 jajek
1 szklanka śmietany
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g serka mascarpone
Cukier puder
Borówki amerykańskie
Maliny

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Natłuść masłem prostokątną formę do pieczenia i oprósz mąką. Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  2. Utrzyj masło z cukrem. Mieszaj na wysokich obrotach. Następnie dodawaj po jednym jajku, każde musi się dokładnie wmieszać w masę. Dodaj śmietanę (najlepsza będzie 12%) oraz startą skórkę cytryny. Ewentualnie dla smaku można także dodać ekstrakt z wanilii, wystarczy półtorej łyżeczki. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
  3. Przesiej mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Mieszając ciasto na wolnych obrotach, dodawaj stopniowo sypkie składniki, tak żeby się dobrze połączyły. Przelej gotową masę do formy i wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz ok. 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli patyczek wciąż będzie mokry pozostaw ciasto w piekarniku na dodatkowe 5-10 minut.
  4. Przygotuj krem. Wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. Jego ilość zależy od poziomu słodkości, jaki chcemy osiągnąć. Warto pamiętać, że samo ciasto jest bardzo słodkie, dlatego lepiej nie przesładzać kremu. Gdy ciasto wystygnie, udekoruj wierzch i boki masą. Następnie ułóż owoce w kształt amerykańskiej flagi, jak na zdjęciu. Dla lepszego efektu można jeszcze pomiędzy rzędami malin, przy pomocy rękawa cukierniczego wprowadzić dobrze ubitą śmietanę.

 

#4lipca #usa #4thofjuly #American #flag #cake #mniam #sweet #ciasto #sama #upiekla #independenceday

Post udostępniony przez Learning from Hollywood (@anna_oporska)

Smacznego
Zdjęcia: Anna Oporska © Learning from Hollywood

About Anna Oporska

Z wykształcenia historyczka sztuki oraz redaktorka. Zawodowo piszę o designie, wnętrzach, filmach i podróżach. Współpracowałam z czterykaty.pl, domosfera.pl, „Czas na Wnętrze”, Onet.pl, Allegro.pl. Jestem też „opowiadaczem”. Zdobyłam wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Prelegentów Filmowych.
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Natalia Wrońska

    Nie wiem po co świętować niepolskie święto, ale fakt, prezentuje się świetnie – to prawda 🙂 I jak smakowicie! Maliny zawsze mnie przyciągają.

Skomentuj Natalia Wrońska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.