Garnki z grubym dnem – poznaj ich właściwości

Garnki są podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Gotujemy w nich nie tylko zupy, lecz także sosy, leczo, bigos. Służą także do gotowania mleka, budyniu, polewy czekoladowej. Niektóre z tych potraw mają jednak tendencję do przypalania się. Aby tego uniknąć, warto zdecydować się na garnki z grubym dnem.

Garnki z grubym dnem
fot. garneczki.pl

Popularnością cieszą się przeróżne dania zwane jednogarnkowymi. Może to być gulasz z warzywami czy fasolka po bretońsku. Takie potrawy wymagają długiego duszenia, a zazwyczaj są gęste i łatwo je przypalić. Naczynia ze stali nierdzewnej, z wielowarstwowym, grubym dnem ograniczają do minimum przypalanie potraw. Co warto o nich wiedzieć?

Garnki z grubym dnem ze stali nierdzewnej

Garnki z dnem wielowarstwowym wykonane ze stali nierdzewnej są wytrzymałe i niepodatne na zarysowania. Stal chromowo-niklowa z wysoką zawartością chromu odporna jest na niekorzystne działanie kwasów i zasad. Lśniące, srebrne naczynia pasują idealnie do kuchni w stylu nowoczesnym. Łatwo utrzymać je w czystości.

Garnki z grubym dnem mają w spodniej części specjalną wkładkę, która powoduje, że ciepło rozchodzi się równomiernie po całym naczyniu.
Do wyboru mamy:

  • garnki z podwójnym dnem, wyposażone w dno dwuwarstwowe,
  • modele wielowarstwowe.

Zwilling garnki z wielowarstwowym dnem SIGMA CLASSIC+ wykonane są wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, czyli zawierającej 18% chromu i 10% niklu. Połączenie to sprawia, że naczynia są bardzo trwałe i nie reagują z żywnością, więc są bezpieczne dla zdrowia. Chrom ma właściwości antykorozyjne, a zawartość niklu zapewnia piękny połysk.

garnki zwilling - Garnki z grubym dnem
fot. garnki Zwilling

Zalety garnków z wielowarstwowym dnem

Grube, wielowarstwowe dno sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie po naczyniu, a tym samym zmniejsza się ryzyko przypalenia lub przywarcia do ścianek przyrządzanych potraw. W dnie umieszczone są wkładki z materiałów, które dobrze przewodzą ciepło, aluminiowe lub miedziane. Naczynia te mogą służyć jako garnki na indukcję, są odpowiednie również na inne typy kuchenek. Korzystanie z nich pozwala zaoszczędzić energię, gdyż proces gotowania przebiega szybko, a potrawy długo utrzymują ciepło.

Komplety garnków renomowanych producentów

Garnki Zwilling mają grube, solidne dno SIGMA Classic wzbogacone aluminiowym rdzeniem. Wyróżniają się minimalistycznym designem oraz profilowanymi brzegami, dzięki którym możemy przelewać wygodnie zupę do wazy bez obawy jej rozlania. Posiadają uchwyt „Stal Cool”, który nie nagrzewa się podczas przygotowywania posiłku.

Podobne właściwości ma Tescoma garnek President, którego wielowarstwowe dno również zawiera aluminiowe wkładki. Komplety garnków Tescoma mają warstwę zewnętrzną wykonaną ze stali, która posiada właściwości magnetyczne, dzięki czemu są to idealne garnki na indukcję.

Co charakteryzuje luksusowe garnki tej marki?

  • innowacyjny system odprowadzania pary i odcedzania, zamocowane na szczelnej pokrywce z hartowanego szkła,
  • praktyczna podziałka wewnątrz garnka,
  • atrakcyjny wygląd – doskonały efekt dekoracyjny daje połączenie srebrnego, połyskującego materiału z satynowym oraz szykowne profile uchwytów.
garnki Tescoma - Garnki z grubym dnem
fot. garnki Tescoma

Wygodne gotowanie mleka bez przypalania

Garnki z grubym dnem ze stali nierdzewnej oferuje także niemiecka marka WMF. Naczynia tej firmy są luksusowe i solidne, znacznie ułatwiają codzienną pracę w kuchni. Garnek WMF Milk Pot z wielowarstwowym dnem pozwala wygodnie zagotować mleko bez obaw o przypalenie czy wykipienie. Wygodnie przygotowuje się w nim również kakao, budyń, zupy mleczne czy inne dania na bazie mleka. Poręczny uchwyt z tworzywa sztucznego, który leży pewnie w dłoni i nie nagrzewa się, ułatwia gotowanie potraw wymagających jednoczesnego mieszania.

Ze względu na swoje właściwości garnki z wielowarstwowym dnem to doskonały wybór dla osób ceniących wygodę, funkcjonalność i nowe technologie. Znacznie poprawiają komfort pracy w kuchni, pozwalają też na oszczędzanie energii. Chętnie korzystają z nich doświadczeni kucharze, a także osoby początkujące, dla których dużym plusem tych naczyń jest ochrona przed przywieraniem i przypalaniem potraw.

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.