Fish & chips to klasyka kuchni brytyjskiej. Zarówno Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy zgodnie to przyznają. Choć jest to proste danie, to jest pyszne i sycące. Żeby przyrządzić idealną rybę z frytkami, warto znać kilka trików. Ten przepis was nie zawiedzie!
Czy może być coś bardziej brytyjskiego niż fish & chips? Z tego prostego dania słyną Brytyjczycy. W każdym zakątku kraju można znaleźć rybę z frytkami. Jest to szybkie, sycące i zwyczajnie smaczne danie. Serwują je zarówno tanie jadłodajnie, jak i drogie restauracje. Niemal zawsze do dania podawany jest sos tatarski, czasem mushy peas, czyli gnieciony groszek. Nic więcej nie potrzeba, żeby było smacznie.
Przeczytaj także: Scones – przepis na brytyjskie bułeczki. Idealne na śniadanie i podwieczorek
Jak narodził się brytyjski fish & chips?
Można by pomyśleć, że smażona w głębokim tłuszczu ryba musiała się narodzić w kraju otoczonym ze wszystkich stron przez wody. A jednak to wcale nie Brytyjczycy wpadli na pomysł takiego dania. Technikę smażenia ryby przywieźli przed setkami lat na Wyspy Brytyjskie sefardyjscy żydzi imigrujący z terenów dzisiejszej Hiszpanii i Portugalii. W tych krajach popularna była potrawa pescado frito, czyli smażona, obtoczona mąką ryba. Dlatego też początkowo smażoną rybę Brytyjczycy nazywali rybą po żydowsku. Warto też dodać, że pierwszy lokal serwujący fish & chips otworzył w Londynie w latach 60. XIX żydowski imigrant, Joseph Malin.
Jeśli chodzi o drugą część dania, czyli chips, to te zostały zaadaptowane od Belgów.
Fish & chips już w pierwszej połowie XX w. uchodził za tradycyjną brytyjską potrawę. Do tego stopnia, że podczas II wojny światowej ryba i frytki były wśród nielicznych produktów spożywczych nie objętych racjonowaniem w Wielkiej Brytanii. Winston Churchill obawiał się, że danie to było tak silnie zakorzenione w brytyjskiej kulturze, że jakiekolwiek ograniczenia w dostępie do niego zniszczyłoby morale narodu.
Sekret idealnych fish & chips
Żeby przyrządzić w domu idealne fish & chips, trzeba zacząć od ryby. Na Wyspach Brytyjskich do smażenia w głębokim tłuszczu najczęściej sięga się po łupacza i dorsza. Obie ryby mają białe mięso i zachowują integralną strukturę przy zetknięciu z nagrzanym olejem. Chyba nie trzeba dodawać, że ryba powinna być świeża.
Kilka wskazówek:
- Jasne piwo w cieście do obtaczania ryby sprawia, że przyprawy czy jajka nie są już potrzebne. Piwo nadaje ciastu smak.
- Można dodać do ciasta kieliszek wódki. Wódka zamiast wody zapobiega formacji glutenu i sprawia, że ciasto staje się delikatniejsze.
- Warto w cieście połączyć mąkę pszenną z ryżową lub ziemniaczaną. Dzięki temu ciasto nabiera lekkości, a po usmażeniu zachowuje chrupkość, nawet gdy ryba jest już zimna, czego nie można powiedzieć o cieście wykonanym włącznie z mąki pszennej.
- Ciasto można przyrządzić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
PRZEPIS NA IDEALNY FISH & CHIPS
2 duże kawałki dorsza
ok. 200 ml jasnego zimnego piwa
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka dużych ziemniaków
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
CHIPS:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grube frytki.
- Obgotuj frytki w osolonej wodzie. Nie powinny być jednak miękkie. Powinny pozostać twardawe.
- Wyjmij z gorącej wody i opłukuj zimną, aby zatrzymać proces gotowania. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, smaż w mocno rozgrzanym tłuszczu aż osiągną złoto-brązowy kolor.
- Posyp solą, gdy będą jeszcze gorące.
FISH:
- Rybę osusz ręcznikiem papierowym i porcjuj wedle uznania. Następnie posól oraz popierz z obu stron. Odstaw na pół godziny. (Sól wyciągnie wilgoć z ryby)
- Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wlewaj powoli piwo, mieszając całość za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno być gładkie i gęstsze niż to na naleśniki.
- Kawałki ryby najpierw obtocz w samej mące i otrzep z jej nadmiaru. Następnie zanurz w cieście.
- Rybę smaż w mocno nagrzanym tłuszczu ok. 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania brązowo-złotego koloru. Gdy ryba jest gruba, może być potrzebna dodatkowa minuta.